Apoi a făcut studii universitare, de istorie şi filozofie, şi-a dat doctoratul în istorie (în 1998) şi a ajuns profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj, unde odinioară fusese student.Într-un mod similar, s-a transformat din cititor în scriitor, după 1990 publicând cu nesaţ volume de eseuri, studii, monografii istorice, proză scurtă şi romane, semnând poezie şi multă publicistică. Este, de altfel, foarte mândru că a participat la înfiinţarea mai multor reviste literare (Conversaţia, Arca, Apostrof, Verso).
De ce scrie ? „Scriu pentru că într-o zi cineva a început să îmi vorbească… Mai întâi o voce familiară… Apoi nişte prezenţe distincte, apărând intermitent, făcând gesturi câteodată anodine, alte ori emfatice... Aşa l-am cunoscut pe cel care ţinea morţiş să îmi spună povestea lui cu Imberia. Romanele mele se aglomerează expresiv în jurul unor personaje. Pentru a trăi ai nevoie de o lume împrejur, şi tocmai asta tind să fie romanele pe care le scriu: mediul care anturează una sau mai multe siluetele umane.”, declară Ovidiu Pecican.
„Pentru că din ce sunt făcute gândurile, dacă nu din bule de aer?! Păi sigur ! Desenatorii ştiu perfect asta, ia orice revistă de benzi desenate şi vezi, cum apar acolo formulate gândurile? Exact, în nişte norişori de aer, care plutesc în stânga sau la dreapta capetelor personajelor. Sigur că e un pic schematic. De fapt, gândurile sunt chiar acei norişori.” …filozofează personajul Eduard Dragodan, viitor profesor de istorie (poate un alter ego al scriitorului?) în paginile romanului cu titlu atât de inspirat, Noaptea soarelui răsare, editura Cartea românească, 2014.
În mod magic (sau datorită mitosferei definită de I. D. Sârbu - vezi cartea mea Paradigmele Paraliteraturii) după un an de zile titlul noilor aventuri desenate ale lui Corto Maltese, publicate în Franţa, rimează cu cel al romanului lui Pecican: Sous le soleil du minuit (Sub soarele de la miezul nopţii)...
În fine, să reţinem
şi faptul că, în paginile volumului colectiv de proză poliţistă CenteNoir coordonat de George Arion şi lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus
din noiembrie 2018, scriitorul clujean nu ezită să-şi intituleze povestirea cu un frumos joc de cuvinte, Banda
desenată a crimei.
Q.E.D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu