luni, 29 octombrie 2018

"NICU RUSSU - ARTA NEMURITOARE"



Pe data de 15 octombrie curent s-a deschis  la ICR Tel Aviv expoziţia "Nicu Russu – O Artă Nemuritoare".
Pentru prima oară,  după 41 de ani,  pictura şi grafica strălucitului artist erau expuse în mod public într-o galerie de artă.
Această expoziţie a fost deschisă  la Tel Aviv deoarece acolo locuieşte în prezent fiica artistului, dr. Mihaela Bercovici, cea care, ca un adevărat gardian al templului, a păstrat cu sfinţenie nu doar tablourile, ci şi ilustraţii de carte, fotografii, cataloagele de la expoziţiile din ţară, cărţile şi chiar pipele artistului... 
Astfel publicul a putut admira 6 tablouri (Nuntă în Oaş, Balaurul cu şapte capete, Făt Frumos cu părul de aur, Speranţa, Regăsirea civilizaţiilor I şi II ),  ilustraţii originale din volumele Vântură Lume, Basme pentru toată săptămâna, Mazăre Măzăriche,  Haiawatha, căpetenia Pieilor Roşii precum şi două autoportrete ale artistului Nicu Russu. 

În două vitrine au fost expuse albume de benzi desenate, cărţi, un joc cu cuburi, o cutie de bomboane  etc, toate ilustrate de artistul Nicu Russu. 



La vernisaj au vorbit  d-na Cleopatra Lorinţiu,  scriitoare şi jurnalist cultural, în prezent director adjunct al ICR Tel Aviv, artistul israelian de origine română Schlomo Katz, dr. Mihaela Bercovici şi subsemnatul. Surpriza manifestării a constituit-o prezenţa doamnei Biti Caragiale care, la vârsta de 90 de ani, a venit special de la Haifa la Tel Aviv pentru a-l evoca pe colegul său din redacţia revistei Cutezătorii, Nicu Russu.

artistul Schlomo Katz
 
dr. Mihaela Bercovici
d-na Biti Caragiale (cu microfonul în mână)


A fost o seara emoţionantă, cu  multe referiri la revista Cutezătorii şi la arta românească din anii 70.


Alături de editarea monografiei Nicu Russu, această  expoziţie face parte dintr-un  proiect mai vast al  doamnei Mihaela Bercovici, de a restitui artistului Nicu Russu locul pe care îl merită în conştiinţa publică românească (şi nu numai, tablourile sale circulând şi în spaţiul european).  Vor urma expoziţii ale artei lui Nicu Russu şi în România, la Bucureşti şi Craiova, precum şi reeditări ale operei sale grafice.




În caz că încă nu v-aţi procurat acest frumos album monografic, puteţi să ne scrieţi pe adresa bdargonaut@yahoo.com. Primii cinci care ne vor scrie vor primi cadou câte un catalog al expoziţiei de la Tel Aviv.

Niciun comentariu: