miercuri, 26 septembrie 2018

Raoul Cauvin - 80 de ani!




Raoul Cauvin s-a născut într-un sătuc din Belgia pe 26 septembrie 1938.

După ce termină o şcoală de  litografie publicitară (care nu-i va folosi la nimic) el practică diverse meserii pasagere (inclusiv una de muncitor la o fabrică de…bile de biliard) până în 1960, când   se angajează în redacţia revistei de benzi desenate Spirou   ca … realizator de careuri de cuvinte încrucişate. Încearcă să se afirme ca desenator, dar realizează repede că nu va reuşi asta niciodată, comparând desenele sale modeste cu cele ale prestigioşilor colegi de redacţie. 
 Atunci îşi propune să devină scenarist ! Vreme de 4 ani  redactorul şef al revistei îi refuză scenariile unul după celălalt. Dar,  în 1968, Raoul Cauvin debutează în paginile revistei Spirou cu nu mai puţin de 4 serii. Trei dintre ele s-au oprit în anii următori, dar Les Tuniques Bleus, o serie umoristică care se derulează în America  Războiul Civil, desenată mai întâi de Salverius, iar după moartea acestuia  de Lambil,  continuă să apară şi astăzi, fiind cea mai bine vândută din bibliografia scenaristului (61 de titluri, vândute în peste 20 de milioane de exemplare !).
După peste 50 de ani de carieră, Raoul Cauvin este considerat unul dintre cei mari scenarişti ai benzii desenate franco-belgiene umoristice, alături de Goscinny şi de Greg.


A semnat scenariile la peste 30 de serii de benzi desenate, unele care continuă să apară şi astăzi, precum Les Tuniques Bleus, Cedric sau Les Femmes en Blanc (despre lumea asistentelor medicale) . Albumele scenarizate de ele s-au vândut în peste 50 de milioane de exemplare.
Seria mea preferată dintre cele scenarizate de el este Pauvre Lampil, o serie aparent autobiografică, în care personajele principale sunt el însuşi şi desenatorul Lambil, alături de soţiile lor.




Am avut ocazia să-l întâlnesc prima oară pe Raul Cauvin prin 2009, la  redacţia revistei Spirou, unde am efectuat o vizită oficială împreună cu desenatorii Radu Marian, Vali Ivan şi A. Ciubotariu. Ulterior l-am mai întâlnit la diverse saloane BD din Belgia şi Luxemburg, ba chia ram şi luat masa împreună la un moment dat. În ciuda faptului că este milionar din benzi desenate, s-a dovedit a fi un om foarte modest, conștient, evident, de valoarea sa, dar fără să scoată în evidenţă acest lucru.
În 2012, la Salonul BD de la Contern (Luxemburg) am primit această dedicaţie (desenată !) de la marele scenarist: 

Astăzi Raoul Cauvin aniversează  80 de ani. Cu această ocazie (aşa cum, de altfel, mai făcuse şi la aniversarea a 70,  iar apoi a 75 de ani) revista Spirou i-a dedicat un număr special.


De departe, din România, îi urăm şi noi « La mulţi ani ! » şi «  Joyeux anniversaire ! »

Notă. « Noi » nu este o licenţă. Deşi BD-urile lui Raoul Cauvin nu au fost niciodată traduse  în româneşte, el a avut şi continuă să aibă numeroşi fani la noi în ţară.
 De exemplu, traducătorul Cristian Ionescu (fost  ministru şi ambasador) avea întreaga colecţie de Tuniques Bleus. Astăzi desenatorul Radu Marian din Constanţa şi doctorul Bogdan Savu din Iaşi au colecţii cvasi-complete de Femmes en Blancs etc.

Niciun comentariu: