vineri, 19 ianuarie 2018

Mabel Lucie Attwell: “Alice în Ţara Minunilor”



Acum exact 60 de ani, în plin regim comunist, apărea în librăriile de la noi o carte foarte frumoasă, absolut neaşteptată (nu era doar “capitalistă”,   dar nici măcar nu era  moralizatoare):  “Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Caroll. Cartea era frumoasă şi la propriu şi la figurat, pentru că reproducea  (în condiţiile tipografice de atunci) minunatele  ilustraţii realizate de Mabel Lucie Attwell.



Mabel Lucie Attwell (4 iunie 1879 – 5 noiembrie 1964)  a fost o celebră desenatoare englezoaică,   îndrăgită de copiii de ieri şi de azi (multe din cărţile ilustrate de ea fiind reeditate constant şi astăzi)  pentru grafismul său “drăguţ”, gingaş, sensibil,  nostalgic.  Vreme de mai bine de o jumătate de secol,   ea  a ilustrat numeroase cărţi şi publicaţii pentru copii, dar şi cărţi postale, afişe şi materiale publicitare.
Una din primele cărţi pe care le-a ilustrat a fost Alice’s Adventure in Wonderland, în 1910.



Responsabilii de la editura Tineretului au decis să ilustreze ediţia românească cu desenele reproduse în cartea din 1910, lucru de mirare, ştiut fiind că, în comunism,  majoritatea covârşitoare a cărţilor  traduse erau ilustrate de graficieni români. Cartea a apărut în 1958, în traducerea Elisabetei Gălăţeanu.



Evident, Alice în Ţara Minunilor  s-a bucurat de un aşa mare succes încât Editura Tineretului va publica în 1965 o nouă ediţie a sa, cu alt titlu,  cu o nouă traducere, semnată Frida Papadache, dar cu aceleaşi minunate ilustraţii, fapt iarăşi  nemaivăzut la noi.



Vor urma numeroase alte ediţii, cu aceiaşi traducători, sau alţii, dar cu ilustraţiile realizate,  de fiecare dată,  de graficieni diferiţi.  Alice în Ţara Minunilor   rămâne în continuare una dintre cele mai îndrăgite cărţi ale copilăriei.








Din paginile acestei cărţi am aflat - pentru prima oară - despre Dodo bird!









Niciun comentariu: