marți, 23 ianuarie 2018

Flavio Luiz – un “capoeirista” caricaturist



Flavio Luiz - în dreapta fotografiei

L-am cunoscut pe Flavio la Festivalul BD de la Beja. Fraţi din aceeaşi gintă latină, s-a ataşat imediat  de Valentin Tănase şi de subsemnatul. Deşi născut  în acelaşi an cu mine,  nu avea nici un fir de păr alb în  podoaba capilară  (care, de altfel,  îi era intactă), iar faţa îi era decorată cu un colier de barbă de… artist.
Simpatic foc (bărbat bine), vorbăreţ intarisabil (în engleză), s-ar fi putut ataşa de una sau alta dintre invitatele de onoare  belgiene,  franceze sau italiene …. Dar nu a făcut-o,  pentru că îl aşteptau acasă o soţie iubitoare şi o fiică… mai geloasă decât mama sa. De altfel Flavio  nu s-a întors acasă, în Brazilia, până nu a găsit şi cumpărat un anume parfum cerut de fiica sa.
Caricaturist faimos în ţara sa, autor BD inspirat (de comics-uri dar şi de şcoala franco-belgiană) Flavio a traversat oceanul nu neapărat în căutarea gloriei (talentul său nu mai avea nevoie de nicio confirmare) cât mai ales în căutarea unui editor care să-l lanseze pe piaţa europeană a benzii desenate.
Aşa că a binemeritat de la organizatorii portughezi ai Festivalului o expoziţie personală, la Muzeul Regional din Beja, cu numeroase planşe originale, figurine  miniaturale  precum şi instrumente tradiţionale pentru capoeira (berimbau, reco-reco, pandeiro etc).


 Unul dintre personajele  principale ale operei sale grafice este Au, un puşti capoeira din Bahia, protagonist a două  excelente albume,  Aú o Capoeirista (2008) şi  Aú o Capoeirista e O Fantasma do Farol (2014).  Au se luptă – evident -  pentru dreptate şi justiţie socială, şi faptul că este un adevărat capoeira (dansator/luptător) îl ajută să-şi înfrângă duşmanii, unul după altul.  Desenele sale sunt atât de expresive încât aproape nici nu ai nevoie să ştii limba portugheză pentru a înţelege şi aprecia banda sa desenată.
Ca mulţi autori BD, Flavio Luiz se documentează cu temeinicie pentru albumele sale. În acest caz  el împinge scrupulozitatea până la a învăţa el însuşi tehnicile de capoeira, fapt pe care l-a demonstrat pe viu, în cadrul excepţionalului spectacolul  susţinut în faţa publicului de la Beja de o trupă de capoeirişti invitaţi special de la Lisabona (vezi foto).
La 54 de ani  Flavio Luiz este un autor în plină afirmare şi, în mod evident,  mai are multe de spus în domeniul artelor grafice  (caricaturi, bandă desenată, publicitate). Să sperăm că va fi descoperit mai repede de un editor franco-belgian, pentru a putea fi citit şi apreciat şi în ţara noastră. 




Niciun comentariu: