vineri, 25 august 2017

"Erou din întâmplare" – un nou album desenat de Mihai Timoşencu



În Ucraina a apărut cel de-al 2-lea volum al benzii desenate Erou din întâmplare.

Despre lansarea  primul volum am scris aici:
 http://benzidesenateromanesti.blogspot.ro/2014/12/mihai-timosencu-erou-din-intimplare-in.html

Cyril Horiszny şi Mihai Timoşencu 

Scris de franco-ucrainianul  Cyril Horiszny şi desenat de româno-ucrainianul Mihai Timoşencu, dipticul Erou din întâmplare reprezintă  o adaptare în benzi  desenate  a romanului cu acelaşi titlu semnat de scriitorul ucrainian  Ivan Franko, şi narează povestea unui om obişnuit, Stepan Kalinovich, prins în vâltoarea vremurilor tulburi  de la 1848.

În acel an, febra revoluţiei, plecată de la Viena în primăvară,  a ajuns  şi la Liov, capitala Galiciei, provincie a Imperiului Austro-Ungar. În  noiembrie, cetăţenii revoltaţi au luat cu asalt Primăria şi au împânzit oraşul cu baricade.

Stepan Kalinovich, modest funcţionar la Primărie, este speriat la început de bombardamente şi împuşcături dar, ca orice personaj romantic obişnuit prins într-o situaţie neobişnuită, devine erou: o salvează de sub dărâmături o frumoasă domnişoară care se dovedeşte a fi fata colegului său de serviciu Valigorsky.

În plus faţă de roman, autorii benzii desenate adaugă câteva personaje reale secundare, cum ar fi, de exemplu,  Franz Amadeus Mozart, fiul celebrului compozitor, care a trăit o bună parte din viaţa sa la Liov (pe atunci Lemberg). 

Dacă primul volum a instalat personajele şi ne-a familiarizat cu ele, cel de-al doilea conţine mult mai multă acţiune, punctul culminant al naraţiunii şi deznodământul său. De altfel acesta  din urmă are cu 50 de casete  mai mult decât primul, adică două planşe în plus şi mai multe casete pe majoritatea celorlalte planşe.

Şi aici a intervenit măiestria desenatorului,  care s-a întrecut  pe sine, desenând în unele dintre planşe,  cu  migală şi o răbdare chinezească,  zeci de personaje dar şi numeroase decoruri (clădiri,  arme, alte obiecte).
Iată mai jos câteva exemple ale artei lui Mihai Timoşencu :

Exemplu extraordinar de cadraj cinematografic

Exemple de desen minuţios



Aici îl puteţi vedea pe artist la lucru :


Iar aici puteţi citi primele planşe ale primului volum, în limba engleză :


 Deşi foarte tânăr, şi cu doar două albume publicate, Mihai Timoşencu se  afirmă ca un mare creator de benzi desenate, nu neapărat român, nu neapărat ucrainian, ci de-a dreptul EUROPEAN !

Să sperăm acum că, după Ucraina, unde albumul se află în topul vânzărilor de benzi desenate, alţi editorii îl vor descoperi şi publica  pe acest mare artist, în Franţa, Germania, şi poate şi în România !


Un comentariu:

Anonim spunea...

Super tare! Ma va ajuta sa invat limba bunicului meu :D, va multumesc pentru postare!

-Toma A.