sâmbătă, 3 iunie 2017

România francofonă 2017 – ediţia a II-a




 Cu prilejul aniversării a 27 de ani de la înfiinţarea sa, Alliance Française de Craiova, în parteneriat cu Asociaţia ACCES Oltenia şi Asociaţia Bedefililor din România au organizat timp de trei zile, în perioada 19-21 mai, Colocviul Internaţional „România francofonă”, ediţia a II-a, având ca scop  punerea în evidenţă a  interferenţelor culturale franco-belgo-româneşti de-a lungul ultimului secol.  
 
 
 Evenimentul s-a bazat pe lansări de carte, vernisajul unei expoziţii de bandă desenată şi ilustraţie de carte, un recital de muzică clasică (violoncel şi pian), dezbateri despre evoluţia benzii desenate în România, toate acestea fiind puse la dispoziţia unui public numeros de toate vârstele.. Prima zi a debutat cu vernisajul expoziţiei „Arta lui Albin Stănescu”, urmată de vizionarea filmului francez „Sur quel pied danser?” (Franţa, 2016) în prezenţa domnului Paul Laffont, ataşat cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi Delegat General al Alliance Française în România în anii 1991-1997.

La 20 de ani de la participarea sa la Salonul BD de la Braşov, domnul Albin Stănescu revine la o manifestare BD cu o expoziţie personală dar şi cu primul său album BD - Miu al Florilor.






Tot în cadrul acestui eveniment, a avut loc şi lansarea celor mai noi cărţi şi albume din domeniile romanului poliţist, romanului science-fiction şi al benzilor desenate, care au surprins şi satisfăcut pe deplin gusturile şi curiozităţile pasionaţilor : Albin Stănescu – albumul „Miu-al-Florilor”; Puiu Manu – albumul „Căpitanul RO” (scenariu: Adrian Cioroianu); Şerban Andreescu – mini-albumul „Vrăjitorul din Oz”; Mihaela Bercovici/Dodo Niţă – albumul monografic „Nicu Russu, un artist desăvârşit cu suflet magic”; Anamaria Ionescuromanul poliţist „Zodiac”; Michael Hăulică – antologia de proză SF „Argos 3”; Dănuţ Ungureanu – volumul „Autor de unul singur” (reţete pentru scrierea creativă); Aurel Cărăşel – romanul SF „Galaxia Sudică. Începuturi”; Dan Ninoiu – romanul SF „Incredibila aventură a cuviosului Achim”; Dodo Niţăvolumul de studii „San-Antonio en Roumanie”.





După lansare, a avut loc o masă rotundă «„Cutezătorii”- revista copilăriei noastre, la 50 de ani, » care a încheiat plăcut acea zi, susţinută fiind  de Puiu Manu şi Şerban Andreescu, având ca moderator pe domnul Dodo Niţă.

 La final, Lucian Suchici – pianist, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, împreună cu tatăl său, violoncelist al Filarmonicii Oltenia, au încântat publicul cu o interpretare de excepţie.  Momentul oferit de aceştia a completat armonios întregul program creat cu scopul de a atrage cât mai mulţi iubitori de frumos la activităţile  Alianţei Franceze din Craiova.

Astfel, evenimentul a fost un succes care a umplut în fiecare zi clădirea Alianţei, aducând în prim plan nume importante ale culturii româneşti cunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Giulia Maria Bulugean

„În vremea cireşelor / “România Francofonă” – Un eveniment memorabil”,

articol apărut în cotidianul Cuvântul Libertăţii din 27 mai 2017



Niciun comentariu: