miercuri, 10 mai 2017

Tintin chez San-Antonio







Asociaţia « Les Amis de Hergé » a fost creată în 1985 de un grup de fani ai marelui creator belgian Georges Remy (decedat în 1983), la iniţiativa actorului de comedie Stephane Steeman.
Acesta, fiu al scriitorului de romane poliţiste S.-A. Steeman şi prieten de multă vreme al genialui artist, posesor al unei colecţii unice de desene originale, publicaţii  şi obiecte din universul hergean, a fost multă vreme preşedintele asociaţiei.
Asociaţia organizează manifestări şi expoziţii, cea mai importantă fiind chiar Adunarea Generală a membrilor asociaţiei, şi editează o luxoasă şi foarte interesantă revistă bianuală, în care scriitori, filozofi, jurnalişti, colecţionari  etc publică articole şi informaţii despre viaţa şi opera lui Hergé.

Prima oară am publicat în revista Les Amis de Hergé în 1992. Era vorba de un rezumat al studiului meu Tintin en Roumanie, care demonstra, cu argumente veridice,  că Syldavie, ţara imaginară creată de Hergé în albumul Le Sceptre d`Ottokar era inspirată în bună parte de România.
Vreme de 25  de ani am prezentat acest studiu sub formă de conferinţă/expoziţie la diverse saloane BD din Europa, în special din Franţa şi Belgia, inclusiv la două Adunări Generale ale Prietenilor lui Hergé Apoi, în 2007,  am publicat studiul sub forma unei broşuri care s-a bucurat de mult succes, fiind citată de-acum de toţi exegeţii lui Hergé şi chiar şi pe wikipedia franceză. 

Anul trecut mi-a apărut un al doilea articol în revista asociaţiei, Tintin chez San-Antonio, în care expun interesul scriitorului Frederic Dard faţă de opera lui Hergé, prin citarea diverselor albume sau personaje de numeroase ori în paginile romanelor sale. 
Bineînţeles, a trebuit să citesc toate cele 175 de romane din colecţia "San-Antonio" pentru documentare.

Astăzi mă mândresc cu faptul că sunt singurul român publicat în paginile acestei reviste ultra-prestigioase, Les Amis de Hergé, şi nu o dată, ci de două ori.
De asemenea, sunt singurul român membru de onoare al asociaţiei "Les Amis de Herge", alături de mari oameni de cultură  dar şi politicieni (primarul oraşului Liege, de exemplu) francezi, belgieni, elveţieni, germani, englezi, portugezi etc.





Niciun comentariu: