joi, 11 mai 2017

Gabriel Bratu - 70 de ani de activitate artistică!




„Câtă vreme a trăit maestrul Albert Poch, am fost al doilea caricaturist din România, după dânsul ca vârstă şi  după domnul Ştefan Popa'S... ca  volum” declară, mucalit, Gabriel Bratu. 
 În cariera sa artistică, ce acoperă  70 de ani de activitate, a publicat în numeroase ziare, reviste şi almanahuri  caricaturi,  cronici plastice şi  articole diverse.
A avut rubrici permanente în revistele „Lamura” şi „Mozaicul”, a colaborat şi cu revista „Ramuri”.
A participat la peste 120 de Expoziţii internaţionale şi la peste 250 de Saloane naţionale de caricatură. A avut peste 25 de expoziţii personale, fie în Craiova, fie în alte localităţi din ţară, culminând cu cele de la Aalborg din Danemarca şi Toronto din Canada.
A obţinut multe premii la saloanele de caricatură, amintind aici Marele Premiu la Gura Humorului, Premiul I la „Mărul de Aur”, de la Bistriţa,  la saloanele de la Caransebeş şi Alba Iulia.
A apărut în albumul „Caricaturişti români” editat la Moscova, alături de Eugen Taru, Cik Damadian, Nell Cobar, Benedict Gănescu, Dumitru  Negrea şi alţi titani ai caricaturii noastre. A apărut în revistele „Witty World”, editată la Los Angeles, şi în „Eulenspiegel” din Germania. Este prezent în „The Cartoon and Olimpic Book” la Londra, în „Who’s Who” şi în albumul „Caricaturiştii români ai secolului XX”.
A lucrat ca redactor artistic la editura „Scrisul Românesc”, unde a realizat peste o mie de coperte.
A ilustrat peste 30 de cărţi apărute la editurile „Sport-Turism”, „Facla”,  Editura Tineretului, sau „Scrisul Românesc”, fiind premiat în anul 1980 pentru ilustraţia la volumul „Meserii, meserii” – editura Facla.
A fost profesor de desen la Şcoala Populară de Artă „Cornetti”.
A lucrat la Casa Regională a Creaţiei Populare, unde a înfiinţat prima galerie de artă a amatorilor – Galeria „Cromatic”,  primul Cerc sătesc de artă naivă şi primul Cerc sătesc de film din ţară.
Începând din 2005, cu sprijinul Primăriei Craiova şi al Consiliului Judeţean Dolj,  organizează anual  Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae  Petrescu-Găină”.
Aproape 45 de ani a fost colaboratorul Radio Oltenia Craiova, realizând, după 1990, emisiunile săptămânale „Oameni care nu trebuie uitaţi” şi „Civica”.
 La TVR Craiova a realizat emisiunile săptămânale „Orele cetăţii” şi „Şcoala bărbaţilor”.
Gabriel Bratu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România.
Din anul 2005 este cetăţean de onoare al municipiului Craiova.


Volumul Gabriel Bratu – o monografie (140 de pagini) - publicat de editura AIUS,  detaliază cei 70 de ani de activitate ai artistului, precum şi povestea plină de peripeţii a vieţii sale, prin intermediul unui spumos dialog cu Dodo Niţă, bogat ilustrat cu numeroase desene satirice realizate de-a lungul carierei sale. Partea a doua a volumului cuprinde – sub titlul « Peniţe de aur ale caricaturii româneşti » - un mic dicţionar sentimental al caricaturiştilor de la noi, începând cu precursorii olteni ai acestei arte, N. Petrescu-Găină, Francisc Şirato, N. Drăgulescu-Drag, continuând cu maeştrii clasici, Eugen Taru, Nell Cobar, Matty, Albert Poch, Cik Damadian, etc. şi terminând cu cei mai cunoscuţi caricaturişti de astăzi, Horaţiu Mălăele şi Ştefan Popa- Popa`s.

Născut în 1964, Dodo Niţă este autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti, al Dicţionarului Benzii Desenate din România şi al altor nouă cărţi de exegeză, printre care  monografiile marilor graficieni Livia Rusz, Puiu Manu, Burschi, Sandu Florea şi Nicu Russu. Unele dintre aceste titluri au fost traduse şi publicate în franceză, engleză, suedeză şi maghiară.
Pentru contribuţia sa la promovarea  limbii şi culturii franceze  în România,  Dodo Niţă a primit în anul 2000 titlul de Cavaler al Ordinului « Les Palmes Academiques »  (decernat de Primul-Ministru al Franţei) iar în anul 2006 pe cel de Cavaler al Ordinului « Leopold al II-lea »  (decernat de regele Albert al II-lea al Belgiei)."

Comunicat al editurii AIUS, Craiova





Niciun comentariu: