luni, 8 august 2016

Jocurile Olimpice…în benzi desenate


Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne

A început la Rio cea de-a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară.
Fenomen sportiv major al planetei noastre, el a fost reflectat, aşa cum era firesc,  şi în… benzi desenate.
Astfel, între 1990-1994,  a apărut la editura Dargaud, la iniţiativa animatorului BD  Claude Moliterni, L`Aventure Olympique, o serie de  patru albume care reconstituie istoria Jocurilor Olimpice, din Antichitate şi până în 1992,  prin prisma unui tânăr student italian, Mario,  care, pentru teza sa de licenţă,  aleargă în cele 4 colţuri ale lumii şi intervievează foşti campioni olimpici.

Cele patru albume sunt desenate de Pierre Dupuis. Coperţile ultimelor trei titluri au fost realizate de Michel Blanc-Dumont.  Primul album este  scenarizat de Claude Moliterni, următorul de Claude Moliterni şi  Thierry Roland, iar ultimele două doar de cel din urmă, celebru comentator sportiv, cu o carieră care a început în 1962 şi continuă şi astăzi.
Iată coperţile celor 4 albume: 









Bineînţeles, am fost curios să văd care au fost atleţii români  care au marcat istoria Jocurilor Olimpice, în viziunea scenariştilor albumelor BD.
Prima referire românească apare abia în volumul III, fiind vorba de Iolanda Balaş  care,  la proba de săritură în înălţime,  a performat la Jocurile Olimpice de la Roma, în 1960.

(va urma)


Un comentariu:

Gabriel spunea...

Cred ca o sa gasiti cateva feferiri despre sportivii romani, pentru ca multi ani am fost in primele trei locuri la clasamentul pe medalii, de foarte multe ori chiar in fata americanilor!!