marți, 21 iunie 2016

Revista "Sgt. Kirk"



Este posibil ca personajul Corto Maltese să nu se fi născut niciodată, dacă nu ar fi fost revista Sgt. Kirk.



În primăvara anului 1967 un prieten comun  i-a făcut cunoştinţă lui Hugo Pratt cu Florenzo Ivaldi, un antreprenor imobiliar din Genova, care făcuse avere din reconstrucţia oraşului său, după război, dar care era şi un pasionat de benzi desenate.
Acesta venise la întâlnirea cu Hugo Pratt având în cap ideea  să editeze o reviste de benzi desenate pentru copii,  dar a plecat cu proiectul unei publicaţii pentru adolescenţi şi tineri,  concepută şi ilustrată aproape în întregime de Hugo Pratt.
A fost numit şi un redactor şef, criticul de cinema Claudio Bertieri, dar revista exprima în totalitate gusturile şi alegerile lui Hugo Pratt.
Astfel,  ea se numeşte Sgt. Kirk, după numele seriei BD publicată vreme de aproape 10 ani în Argentina, desenată de Hugo Pratt, după scenarii de Hector Oesterfield. Episoadele acestei serii vor fi reluate în paginile revistei, alături de alte BD desenate de Hugo Pratt, precum Anna nella Jungla, Ticonderoga,  Ernie Pike,  Capitan Cormorant, Junglemen,  Asso di Picche. 


Ocazional apăreau în paginile revistei  episoade din seria Terry and the Pirates, desenate de Milton Caniff sau scurte BD semnate de prietenii lui Hugo, Dino Battaglia, Sergio Toppi sau Attilio Micheluzzi.

Meritul indiscutabil al revistei este însă faptul că în paginile sale s-au născut cei mai importanţi eroi ai lui Hugo Pratt :  Corto Maltese, în 1967 şi locotenentul Koinski, în 1969.

Din păcate însă, nu te improvizezi editor peste noapte şi revista,  fiind  prost difuzată şi slab promovată,  nu s-a vândut foarte bine. Tirajul său a scăzut în doi ani de la 30.000 ex la 3.000 ex., ultimele numere find difuzate doar pe bază de abonament.  Prima serie s-a oprit la nr. 30, în decembrie 1969. A urmat apoi o a doua serie, între 1973-1977 (până la nr. 55) şi o a treia, între 1978-1979 (până la nr. 61).

În 1996 s-a editat un număr 62 aniversar, la împlinirea a 30 de ani de la prima apariţie, tipărit în doar 1,000 exemplare, pentru colecţionari.
În continuare vă prezint o selecţie de coperţi ale celebrei reviste, majoritatea  desenate de Hugo Pratt,  şi vă provoc să recunoaşteţi personajele desenate.  
















Niciun comentariu: