vineri, 2 octombrie 2015

Participarea românească la Festivalul BD de la Bruxelles - "Fete de la BD"



O cronică la persoana I 



« În primul rând totul a decurs excelent: de la implicarea ICR în organizare, până la  standul EUNIC de la Pavilionul B în cadrul festivalului.
Eu am reprezentat România,  cu albumul Erou din întâmplare şi cu o mică expoziţie cu 10 planşe traduse în limba franceză.
Coautorul albumului, scenaristul Cyril Horiszny a reprezentat Franţa, aşa încât  publicaţia în limba ucraineană a  fost un proiect unic de colaborare internaţională. 

Cyril si Mihai

 Am avut succes:  am vândut toate albumele care le-am avut la noi, chiar dacă limba ucraineană a constituit o barieră clară în vânzare, mulţi le-au  cumpărat pentru desen şi unicitate, raritate ( ţinând cont că şi de faptul că în Ucraina nu există mai mult de 5 albume diferite în toată istoria B.D. ).




La Bruxelles le-am cunoscut pe extraordinarele artiste, ilustratoare, B.D.– iste,  surorile Surducan, Maria şi Ileana,  cu care am avut multe de povestit.  De asemenea au făcut cunoştinţă cu artişti  reprezentanţi ai înca 4 ţări:  Estonia, Ungaria Polonia şi Ţara Bascilor. 

Mihai si Maria

Singurul dezavantaj a fost vremea,  care a fost destul de răcoroasă şi ploioasă,  Oricum,  noi am fost la adăpost în corturile bine amenajate de acolo. Din 6 corturi imense, timp de 3 zile eu am reusit să vizitez doar două. Unul în care am fost noi localizaţi, direct la intrare şi încă unul, imens,  cu multe librării care vindeau B.D.- uri pe preţuri de la 5 euro în sus. Astfel am reusit să cumpăr câteva albume valoroase pentru colecţie - Nicolas de Crecy ( Foligatto şi Période glaciaire), Anna Brandoli – Rebecca, Oliver Cinna & Stephane Piatzsek – Fete des Morts ( editura Futuropolis).

Aceste cărţi s-au adăugat la cele cumpărate,  cu o zi înaintea festivalului,  la o Librărie de B.D. specializată, în care era full de anticariat şi pe preţuri foarte bune. Acolo am luat câteva albume de Hermann în acuarelă, 2 albume de Milo Manara  tipărite în 1980 şi C'etait la Guerre des tranchees de genialul Tardi, precum şi un album nou nouţ  Regards croises de la bande dessinee belge, care se adaugă lângă Istoria Benzii Desenate Românesti, la colectia mea de Enciclopedii B.D.
Astfel am reuşit să îmi măresc colecţia de B.D. şi să îmi uşurez puţin portofelul. 


Mândria colecţiei mele de carte a devenit în schimb nu o Bandă Desenată ci două cărţi voluminoase,  la 300 şi 500 pagini, cărţi de schiţe şi desene:  Kim Jung Gi sketchbook 2013 şi 2015.
În prima zi a festivalului, nu am fost nicăieri, am stat doar la stand şi, după o zi de muncă am zis să fac o plimbărică. Ei bine, doar la 10 metri, distanţă de mine,  în acelaşi cort,  l-am găsit pe  unul dintre  artiştii mei preferaţi,  Kim Jung Gi şi, bineînţeles,  i-am dăruit un album şi am făcut schimb de desene.  
La cât de genial este acest autor  din Corea de Sud, pe atât e de modest şi cumsecade. In ultima zi a festivalului am primit încă un album cadou de la el, atunci când am vrut să il cumpăr. « 
Mihai si Kim Jung Gi


Mihai Timoşencu

Participarea românească  de la Festivalul BD din capitala Belgiei  este o realizare a Institutului Cultural Român de la Bruxelles. 
Mihai si Cyril

Un comentariu:

Anonim spunea...

Excelent! Ma bucur ca se mai pot gasi informatii despre acest subiect al BD-ului romanesc, destul de putin promovat la noi. Felicitari lui Dodo Nita. Bravo Mihai!