luni, 3 august 2015

Benzi desenate pe pâine !



Luna iulie a anului de graţie 2015  va rămâne ca un jalon de aur în istoria mai mult decât centenară a istoriei benzii desenate româneşti. În această lună au apărut opt reviste  de bandă desenată plus un album!! Iată-le, în ordinea apariţiei :


-          pe   9 iulie revista Ultimate Spiderman nr. 4
-          pe 13 iulie albumul Minionii- Banana
-          pe 15 iulie revista TFB nr. 2 şi primele numere din Iron Man, Thor, Deadpole
-          pe 21 iulie revista The Walking Dead nr. 16
-          pe 23 iulie revista Războiul Stelelor – Rebelii nr. 4
-          pe 25 iulie revista Abaţia nr. 2

Însumând  numărul lor de pagini, rezultă un total (aproximativ)  de 210 de planşe BD  publicate într-o lună. Spre comparaţie, în tot cursul anului 1985, acum 30 de ani (un an normal pentru BD în perioada socialistă) au apărut aproximativ  120 de planşe BD  - câte una pe număr, în paginile revistei săptămânale Cutezătorii şi a celor lunare Luminiţa şi Şoimii Patriei şi alte câteva în paginile almanahurilor Cutezătorii şi Anticipaţia sau a revistei cu apariţie neregulată Luceafărul Copiilor. Plus un album, Haiducul Adam Neamţu.


În plus, tot în cursul lunii iulie,  mai pot fi citite gratis, on-line, prozinul Comics, editat de Octav Ungureanu, precum şi excelentele romane grafice Ştima Apelor  de Anna Benczedi şi Maria Surducan şi 12 O`Clock de Alexandra Gold.

Continuarea articolului în  revistanautilus.ro.


Să vedem cine mai spune acum că nu există benzi desenate la noi, că nu există public sau editori !

Niciun comentariu: