miercuri, 29 aprilie 2015

Eveniment: “Pandora Beach”, un nou album de Eric Borg & Alex Talambă



 Antoine şi Stephanie, Mehdi şi Albane, patru tineri francezi nonşalanţi pleacă în vacanţă în Grecia. Începută cu stângul, vacanţa se transformă într-un adevărat coşmar, atunci când cei patru ajung la destinaţie  - Zarkos,  un sat abandonat de pescari de pe malul mării.


Cam acesta este  subiectul albumului Pandora Beach, desenat de Alex Talambă după scenariul lui Eric Borg. Nu l-am citit, a apărut acum trei zile în Franţa, dar comentatorii care l-au lecturat  îl califică drept thriller psihologic, horror-ul şi suspansul fiind cele două principale caracteristici ale scenariului. Oricum titlul şi coperta angoasantă sunt foarte sugestive în ceea ce priveşte subiectul. 

 În ceea ce priveşte desenul, comentariile mele fiind numite de cârcotaşi  encomiastice, dar şi pentru faptul că, repet, încă nu am citit albumul, o să-i las pe cronicarii francezi să vorbească:
- „Bazându-se pe un desen semi-realist perfect stăpânit, Alex Talamba jonglează cu ambianţele sumbre şi cele scăldate de soare. Punerea sa în scenă,  cinematografică,  îşi dovedeşte din plin eficacitatea.” - Benoît Cassel (www.planetebd.com).


- « Grafismul lui Alex este sublim :  planşele sunt extrem de luminoase (faimosul soare al lui Camus) ; ele  arată  mai bine tipărite decât pe ecranul calculatorului, ceea ce este destul de rar… » (comentator pe www.bedetheque.com).

- « Excelentă lucrarea lui Talamba. Este un desenator de urmărit în viitor, pentru  simţul său narativ foarte eficace dar şi pentru linia grafică seducătoare.» (comentator pe www.bedetheque.com).


După ce au semnat împreună tulburătorul album Sidi Bouzid Kids, mulţumiţi de colaborare, Eric Borg şi Alex Talambă au decis să lucreze din nou împreună. Doar că, de această dată,  au ales ca mijloc de editare platforma de crowfounding Sandawe. Profesionalismul lor a convins 163 de « edinauţi » să cotizeze cu suma de 12,270 euro (depăşind cererea iniţială de 10,000 de euro).
Interesul arătat de cititori l-a motivat pe Eric Borg să-şi înfiinţeze propria editură, Bigfoot, şi să tipărească un prim tiraj de 2600 de exemplare din album.
Acesta are 72 de pagini,  din care 54 sunt planşele BD propriu-zise, superb desenate şi colorate de Tamba,  iar restul un caiet de desene şi informaţii suplimentare oferite ca bonus cititorilor.
Zilele acestea Alex Talambă este în Franţa, în cadrul unui mini-turneu de promovare a albumului. Vă prezint în continuare câteva fotografii realizate de Eric Borg:






Nu am nici cea mai mică îndoială că şi acest album desenat de Tamba se va bucura de succesul binemeritat. Întrebarea mea este : care dintre  editorii BD de la noi se va încumeta să traducă în românește cele două albume desenate pentru Franţa de către compatriotul nostru ?

Între timp, cititorii noştri francofoni pot comanda albumul prin intermediul librăriei franceze Kyralina din Bucureşti.



Primele 8 planşe  din album pot fi vizualizate pe  scenario.com

Un comentariu:

Un brasovean spunea...

Great! Congratz, Tamba!