sâmbătă, 25 aprilie 2015

"Abaţia" – o nouă stea în galaxia benzii desenate !




Abatele Radoslav
 Va  fi odată, într-un viitor îndepărtat, când  toate planetele locuite fac  parte din Imperiul  galactic, condus  autoritar de către împăratul Bella VII...  Toate ? Nu. O singură planetă a scăpat, până acum, de sub autoritatea imperiului, cea pe care se găseşte  Abaţia  înfiinţată de Sfântul Augustin.  De-a lungul timpului,  Imperiul a încercat de multe ori să supună  Abaţia, fără să reuşească însă, deşi  mulţi dintre  fraţii călugări şi-au găsit sfârşitul în faţa infanteriei imperiale.


Într-o bună zi,  la porţile abaţiei debarcă Rimio de Vassur, quint în armata imperială. Acesta, invocând tratatul de pe  Eridani, cere Abatelui să intre ca ucenic în abaţie. Trecând de surpriza cererii, Abatele acceptă cererea quintului, cu condiţia ca acesta să  se supună anumitor  probe, începând cu testul de luptă.


Va reuşi Rimio să treacă testul de luptă?  Va intra el  ucenic în abaţie?
Quintul Rimio
Este quintul  un trădator,  sau a fost trimis special de împărat  ca spion în abaţie?
Doar citind primul număr al revistei Abaţia  puteţi afla acest lucru…

Răsfoind paginile revistei, te  impresionează grafismul inedit al desenatorului Răzvan Chelaru. El practică un desen aparent sumar,  dar în realitate bazat pe puterea sugestiei. Personajele create de el sunt veridice, decorurile, în special clădirea Abaţiei,  sunt impresionante (se vede mâna de arhitect a desenatorului). La fel şi perspectivele care, uneori, îţi taie răsuflarea. 

Pagini întregi sunt fără text şi totuşi nu-şi pierd lizibilitatea, demonstrând fără tăgadă măiestria atât a desenatorului cât şi a scenaristului
Abaţia este o bandă desenată care aduce un suflu proaspăt celei de-a noua arte româneşti.

În emulaţia apărută - în jurul anului 2010 - în mica lume a benzii desenate româneşti, doi prieteni visează şi ei la o revistă de benzi desenate. Bogdan este din Craiova,  iar Manuel din Bucureşti (dar tot cu origini olteneşti – îşi trage seva din Băileşti, ca şi Amza Pellea). Amândoi au 33 de ani, amândoi sunt ingineri IT şi mai ales amândoi sunt pasionaţi de literatura SF şi de benzi desenate. Manuel fusese impresionat de  romanul  science fiction Abaţia al scriitorului ieşean Dan Doboş, roman considerat de mulţi drept cel mai bun din

România, din ultimii ani.  Aşa că, atunci când au discutat despre editarea unei reviste de benzi desenate, Abaţia a fost alegerea cea mai potrivită.
 Tot un prieten este şi arhitectul craiovean Răzvan Chelaru, desenatorului seriei. În 1993, adolescent, a participat la Salonul Internaţional al Benzii desenate de la Craiova. Ca urmare, anii următori a publicat mai multe benzi desenate în suplimentul pentru copii Mini Azi. Ulterior a absolvit Facultatea de Arhitectură, a lucrat în Maroc şi în Cehia  dar, după 20 ani, ca-n romanele lui Dumas, s-a reîntors la prima sa pasiune:  banda desenată.
Cromatica revistei este asigurată de Eugen Beţivu, iar scenaristul seriei este Alexandru  Vizitiu, absolvent al Facultăţii de Film şi Comunicare Audiovizuală. Mare consumator de comics american, el  este prâslea (cel voinic) al echipei care realizează Abaţia.
Revista "Abaţia" are 30 de pagini în culori, format comics şi va apare odată la două luni, în tiraj de 10,000 de exemplare. 




Pentru a afla mai multe despre universul Abaţiei şi despre personajele principale trebuie să accesaţi site-ul abatia.ro care, de acum înainte, devine şi favoritul nostru.
Iar informaţiile la zi le găsiţi pe pagina lor de facebook:  https://www.facebook.com/AbatiaBD.


Dodo Niţă

Niciun comentariu: