luni, 15 decembrie 2014

Cei trei viteji şi Constantin Brâncoveanu





Anul acesta s-au comemorat 300 de ani de la „moartea de martir” a lui Constantin Brâncoveanu. S-a vorbit destul de mult despre acest lucru, în cadrul a diverse colocvii şi  reuniuni, dar şi la televizor.
Aşa încât editura Carminis din Piteşti, o editură mică, specializată în bibliografia şcolară, dar cu o vechime de 20 de ani, a publicat mini-albumul de benzi desenate Cei trei viteji şi Constantin Brâncoveanu.


Este un mini-album pentru că are  12 + 4 pagini, din care doar 11 de benzi desenate.
Albumul spune povestea a trei fraţi viteji, Pârvu, Radu şi Dan, care se pun în slujba celebrului domnitor al vremii. Acesta îi trimite prin Ţara Românească, pentru a găsi şi a apăra ...comorile sale.
Scenariul mini-albumului este semnat de Petru Demetru Popescu, un nume bine cunoscut cititorilor revistelor  Luminiţa, Universul Copiilor, Bucuria Copiilor, Licurici etc, la sfârşitul anilor 80 şi începutul anilor 90. Născut în 1929, P.D. Popescu a fost profesor de istorie, geografie, limba română dar şi un neobosit  animator pedagogic. În 1985 a publicat romanul eseu Trimisul lui Brâncoveanu.
Albumul este desenat şi colorat  corect, pe calculator, de către Giorgian Gînguţ, absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, ilustrator şi tehnoredactor a  numeroase alte cărţi editate de Carminis.

(c) Carminis

Pe ultima pagină a albumului găsim menţiunea:  „după o ilustraţie de Puiu Manu”.
Această referinţă apare pentru că desenatorul  a luat ca model lucrarea  Cei trei viteji publicată  în 1988, în paginile revistei Cutezătorii,  desenată – după un scenariu de Petre Demetru Popescu – de… maestrul Puiu Manu.
Fanii benzilor desenate istorice de la noi  pot comanda acest album, contra 6 lei,  la adresa www.carminis.ro.



Niciun comentariu: