luni, 3 noiembrie 2014

Supereroul român de azi

Autor :  Cătălin Badea Gheracostea


« Supereroul de azi este o invenţie americană, ca apa caldă şi chifteaua. Pentru români, asta e o axiomă cu demonstraţie, adică nici nu mai trebuie spus că dacă America n-ar fi fost ce este, din 1989 şi până acum, apa caldă ar fi continuat să nu curgă în ţevile tuturor cartierelor de blocuri gri de pe-aici. De asemenea, mititeii n-ar fi ajuns să sfârîie pe grătarele dintre respectivele blocuri, la ceas de sărbătoare, cum ar fi încheierea campaniei electorale prin chiar exercitarea votului.
Supereroul român, deci, trebuie să fie un produs de import, un rezultat al aculturaţiei. O simplă trecere în revistă a supereroilor (de)scrişi de autori români de literatură sau bandă desenată (dacă acceptaţi ipoteza de start a articolului, trebuie să acceptaţi şi reuniunea Lit-BD pe subiect), ne arată că lucrurile nu stau chiar atât de simplu. « 


Foarte interesant acest articol, semnat de un critic literar specializat în SF, Cătălin Badea Gheracostea,  şi apărut în nr. 746/31.10.2014 al revistei Observator Cultural.
 Aşteptăm opiniile sale despre valul de aşa-zise romane grafice româneşti.


Niciun comentariu: