duminică, 5 ianuarie 2014

Scurtă istorie a ilustraţiei de carte pentru copii



 
desen de Pascal Rădulescu
Sunt ferm convins că toţi bedefilii care citesc acest blog, ca nişte adevăraţi iubitori de frumos, apreciază în mod egal şi grafica de carte şi revistă.


Dacă mai există cineva dintre cei care ne urmăresc să nu fi intrat vreodată pe blogul colo-ro, grăbiţi-vă s-o faceţi, că  nici nu ştiţi ce pierdeţi, cu atât mai mult cu cât veţi găsi acolo articole despre numeroşi artişti  care sunt în egală măsură creatori BD şi ilustratori de carte şi revistă.
Ultima  postare de pe blogul respectiv este un excurs în istoria ilustraţiei de carte pentru copii de la noi, în fapt o excepţională dizertaţie despre acest subiect aparent insignifiant dar care - aşa cum o să aflaţi - are în spate o istorie de peste o sută de ani!
Păcat că animatorul blogului nu întreţine şi el relaţii imorale şi ilegale cu responsabilii de la AFCN precum escrocii şi impostorii de la Jumătatea Plină şi Muzeul Benzii lui Ciubotaru. Dacă ar fi avut astfel de relaţii poate că în locul infamiei numită Cartea lui George  pasionaţii de frumos din ţara românească ar fi putut avea în bibliotecă această excepţională Istorie a ilustraţiei de carte pentru copii.
Dar nu se ştie niciodată, poate vreun decident de la AFCN citeşte blogul nostru  şi, având creier în cutia craniană, îi va propune autorului să-i editeze  acest monument cultural.
Speranţa moare ultima, nu-i aşa?

3 comentarii:

Alin spunea...

Se poate să scrieți un articol în care să nu aruncați cu afirmații gratuite și cel puțin parțial absurde?

V-a devenit un automatism tare neplăcut la lectură, mai ales când spațiul și timpul folosit putea fi utilizat elaborând asupra subiectului postării.

Poziția vă este deja clară (mai ales cititorilor acestui blog) și fără a face afirmații noi nu veți schimba nicio opinie.

Paul S. spunea...

iar a ieşit micuţul agitat la lumină, plictisit că nu-i citeşte nimeni încâlcitele teorii despre ce nici el nu prea e convins că ştie, să facă pe profesoara de la şcoala de maici. ok măh, hăi că te aplaudăm cât durează avansul unei flegme, acum te poţi calma!

Alin spunea...

"Dragule Alin Răuţoiu,

Afirmaţii gratuite şi total absurde faci dumneata când scrii :

« Trecând peste faptul că a concepe o ISTORIE a unei arte mi se pare în cel mai bun caz un ideal naiv, iar în cel mai rău caz o ambiție grandomană, pentru a se putea scrie despre o asemenea temă trebuie în primul rând să existe o Bandă Desenată Românească »

“Ceea ce nu înseamnă că sunt de părerea că n-ar exista o bandă desenată românească, dar nu cred că a luat naștere la 1891. Poate în 1945 când după o viață uscată s-a stins. »

Doar prin aceste două fraze contradictorii şi jignitoare dovedeşti din plin justeţea vechiului proverb românesc « Prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul »

Dragule, ca şi mulţi impostori de seama dumitale, indivizi semi-docţi şi cu o spoială de cultură culeasă de pe internet, profiţi de libertatea de expresie a reţelei ca să-ţi reverşi frustările şi să te bagi singur în seamă.

Din toate mâzgălelile pe care le-ai scris până acum (şi dumneata nu ai nicio vină, vinovaţi sunt cei care îţi găzduiesc prostiile) rezultă clar nu doar că nu ai cumpărat şi citit benzi desenate româneşti dar nici gramatica limbii române nu prea ai deschis-o.

Aşa că mai bine lasă-i să-şi dea cu părerea pe cei care chiar citesc benzile desenate româneşti.

În ceea ce-i priveşte pe escrocii şi impostorii Ciubotaru şi Jumătatea Plină toate « afirmaţiile gratuite şi absurde » pe care pretinzi că le fac eu pot fi verificate cu un singur clic pe site-urile ICR şi AFCN. Asta, bineînţeles, dacă nu eşti bătut în cap !
Poţi să fii convins că nu voi lăsa niciodată aceşti paraziţi să profite de munca mea şi a multor altor pasionaţi benevoli ( inclusiv Statler şi Waldorf care, în prezent, îşi reneagă propria lor existenţă şi creaţie), vreme de peste 20 de ani şi să-şi umple buzunarele cu bani publici, promovând pornografia, consumul de droguri şi mâzgălelile underground pe post de benzi desenate.

În ceea ce te priveşte, singurul lucru de care mă mir este că de data asta ţi-ai semnat comentariul cu propriul nume după ce de atâtea ori m-ai jignit gratuit anonim.
Poate că, atunci când vei creşte mai mare, îţi va veni mintea la cap şi o să te ocupi de ceva la care te pricepi şi nu vei mai continua să descarci ilegal comics-uri de pe diverse site-uri şi să baţi câmpii (iar aceştia, săracii, să nu zică nimic)."

Imi pare rau, dar nu va pot aproba comentariul acesta lasat pe webcomics.ro deoarece postul la care ati comentat nu a fost scris de mine. Daca vreti sa-l vedeti acolo public cautati un articol al carui autor sunt eu.

Singura afirmatie care mi se pare ca merita raspuns este cea referitoare la comentariile anonime. De absolut fiecare data cand am comentat la un text de-al dumneavoastra (aici, pe Nautilius ori fostul SalonBD) a fost cu numele propriu. Imi pare rau daca alegeti sa credeti altceva.