luni, 6 ianuarie 2014

Retrospectiva Anului BD 2013





Știați că anul trecut au apărut 12 albume de benzi desenate în limba română ?


Opt  sunt producţii originale româneşti, din care unul este tradus din limba maghiară după ce a fost editat iniţial la Budapesta în 1988. Ele sunt desenate de Puiu Manu, Livia Rusz, Şerban Andreescu (două !), Andrei Moldovan, Maria Surducan (ambii din Cluj),  Alexandru Ciubotariu şi Lavinia Trifan Pop. 


Trei au fost traduse din franceză în română, fiind desenate de doi autori belgieni, Herge şi Gaetan Evrard.
În fine, un album este bilingv, francez-român, reprezentând debutul editorial al francezului Nicolas Juillard. 



Este al doilea an din istoria post-decembristă a BD-ului românesc când apar atâtea albume.
Un articol complet despre Retrospectiva Anului BD 2013 găsiţi în revista on-line Nautilus.
Dacă şi dumneavoastră aveţi comentarii de făcut asupra unuia sau altuia dintre albumele respective, ele (comentariile) sunt binevenite pe blogul benzilor desenate româneşti.

Later edit. Văd că unii... comentatori, după ce s-au plâns vreme de 20 de ani că nu există bandă desenată românească, acum se lamentează de prețul prohibitiv (sic!) al acesteia. Prețul total al celor 12 albume este de 370 de lei. Mă întreb, cine este atât de sărac în această țară încât să nu poată să cheltuiască un leu pe zi pentru pasiunea sa. Din păcate continuă practica unora de a se băga în seamă, scriind despre benzi desenate pe care nu le-au cumpărat și nu le-au citit. E mult mai inteligent (sic!) să comentezi comentariile și informațiile altora. E plină țara noastră de fățarnici și ipocriți.



Niciun comentariu: