miercuri, 12 iunie 2013

“Pourquoi les Roumains pleurent de joie en évoquant PIF…”



De mai mulţi ani muzicianul şi realizatorul  Jean-Luc Muller lucrează la un film documentar “De Vaillant a Pif Gadget” compus, în general, din interviuri cu marii creatori ai revistei dar şi redactori ai acesteia şi pasionaţi pifofili. 

În paralel, ţine şi un “Jurnal de bord” în serial, pe blogul vaillant-film.blogspot.fr

 

Episodul 10 al serialului său se intitulează “Pourquoi les Roumains pleurent de joie en évoquant PIF…” şi a fost filmat la Salonul Cărţii de la Paris, acolo unde a avut loc o masă rotundă pe tema “Pif en Roumanie” organizată de Institutul Francez de la Bucureşti. Aşa cum puteţi vedea în filmul de pe blog, au vorbit despre relaţia lor cu revista mitică tinerii creatori Alex Talambă şi Ileana Surducan, dar şi profesorul şi istoricul Adrian Cioroianu.

In articolul de pe  blog mai puteţi citi interviuri cu Mircea Arapu,  veriga indispensabilă a poveştii de dragoste dintre Pif Gadget şi România, dar şi cu Ion Lucian Ciucu, realizatorul singurului film documentar românesc despre Vaillant/Pif Gadget, difuzat la TVR anul trecut (am scris despre el la momentul respectiv).

Cum filmul lui Jean-Luc Muller este în curs de realizare, puteţi urmări episoadele sale pe blogul menţionat, pe care îl adăugam şi noi la bloguri favorite.

Jean-Luc Muller realizează filme documentare, clipuri, etc din 1995. Filmul “Generation Baru” a fost proiectat la Festivalul de la Angouleme în 2010, când desenatorului Baru i-a fost decernat Marele Premiu al festivalului. Documentarul “De Vaillant a Pif Gadget” va avea trei episoade a câte 52 de minute. Să speram că-l vom putea şi noi viziona în România.

 

Dodo Niţă

 
Alex Talambă, Dirrick, Kamb, Ileana Surducan la Salonul Cărţii de la Paris


Niciun comentariu: