marți, 28 mai 2013

François Walthery – 50 de ani de carieră BD!





François Walthery este creatorul primei eroine adevărate din banda desenată belgiană, frumoasa stewardesă Natacha.



Născut pe 17 ianuarie 1946 într-un sătuc din Wallonia, a debutat la vârsta de 16 ani în paginile revistei Spirou. A lucrat mai mulţi ani ca asistent al lui Peyo desenând Ştrumfi toată ziua, până în 1970 când editorul revistei Spirou îi publică prima aventură a frumoasei (şi inteligentei) stewardese Natacha. Până în prezent a publicat 18 albume cu aventurile Natachei  şi a colegului său Walther, făcând deliciul a milioane de cititori. 










Originalul copertei primului album cu Natacha
La începutul  anului 2013, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de carieră neîntreruptă, Centrul Belgian al Benzii Desenate i-a consacrat o expoziţie monumentală.
Corespondentul nostru Adrian Epure ne-a adus aminte de ea, cu fotoreportajul său de la Bruxelles.
Şi,  cum o imagine valorează cât o mie de cuvinte, vă prezentăm cele mai frumoase fotografii de la vernisaj, realizate de prietenul nostru belgian Jacques Gallien.

Natacha fiind stewardesă la compania Bardaf, în interiorul muzeului s-a reconstituit o parte din avionul său.


Walthery şi Natacha

Walthery la "manşa avionului"

După atelier, locul în care  Walthery îi place să-şi petreacă cel mai mult timpul este cafeneaua din orăşelul său. Aşa că la Muzeu s-a reconstituit şi acest loc(al) de petrecere frumoasă a timpului liber.


Autoportret cu personaje
Fotograful fotografiat: Jacques Gallien şi artistul său preferat, Walthery


Notă. Dragi bedefili, dacă încă nu v-aţi hotărât unde să vă petreceţi concediul, vă recomand capitala benzii desenate, Bruxelles, şi al său muzeu, CBBD!

Niciun comentariu: