luni, 13 iulie 2020

În gura marelui Urs, un album BD de Ana-Maria Lemnaru


O cronică de Alina Nuca



Am ezitat dacă să pun sub reflector această apariţie a anului 2018. Pentru că nu este un subiect uşor, ci cu impact emoţional. Dar cred că este nevoie. Pentru noi toţi.



Editura Manuscris sintetizează foarte clar subiectul lucrării:
 “Prima carte ilustrată despre elevii închişi pe motive politice la penitenciarul Târgşor de autorităţile comuniste. Un roman grafic pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficţională a 700 de copii care au fost întemniţaţi în România în perioada comunistă, între 1948-1950. Povestea este inspirată din viaţa lui Ioan Ladea, deţinut politic în mai multe perioade din timpul comunismului în România. Ajunşi la închisoarea Târgşor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puşi în faţa “reeducării”, un proces de obţinere de informaţii şi compromitere a lor. Copiii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea şi crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveştii, ei descoperă că nu pot ieşi din închisoare decât prin solidaritate şi renunţarea la conflict şi ură. In tot acest periplu, elevii sunt însoţiţi de un personaj surprinzător şi sensibil.”




Nu este o poveste reală, ci bazată pe un univers real, fiind inspirată din viaţa unui băieţel de 12 ani care învaţă lecţii mult prea grele, mult prea fraged. Nu este redată cu fidelitate întreaga atmosferă (impactul ar fi fost şi mai puternic) însă suficient cât să zugrăvească un tablou în fiecare dintre noi.
Trecând peste micile greşeli din text, lucrarea merită să fie, cel puţin, răsfoită, daca nu adoptată. Un subiect sensibil şi foarte aparte în literatura pentru cei tineri. Dar real şi de neocolit, aş spune eu (şi firesc să stârnească reacţii). Fiecare dintre noi va simţi cum să abordeze şi să dea mai departe aceasta frântură de istorie.

Alina Nuca

 (text preluat de pe pagina FB "Cireşe cu bretele")






Niciun comentariu: