luni, 29 iunie 2020

Teatrul Naţional din Craiova aniversează 170 de ani de la înfiinţare!



Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova sărbătoreşte  azi,  29 iunie,  170 de ani de la înfiinţarea sa. Probabil cea mai veche instituţie de cultură din Bănie,  cu siguranţă una dintre cele mai prestigioase, şi nu doar pe plan naţional,  ci  mondial, Teatru Naţional din Craiova a traversat, cu fruntea sus, trei secole!

Prietenii  instituţiei sunt invitaţi  să participă la această aniversare deosebită, la ora 21,00, pe  Esplanada Teatrului.

 După alocuțiunile oficialităților invitate și ale unor societari de onoare ai teatrului, va fi vernisată expoziția digitală „Proiecţiile 170: teatru din trei secole la Craiova” un concept artistic de Nicolae Coande și Vlad Drăgulescu, concept grafic - Roxana Banterle.

Totodată, în cadrul evenimentului, va avea loc lansarea ami multor publicaţii:

- cel mai nou număr al revistei  „SpectActor”, editată de Teatrul Național 

- volumul  Oglinda Timpului – o istorie contemporană în interviuri a TNC (2007-2020),  o carte de dialoguri cu actori, regizori, oameni de teatru și își propune să fie o panoramă inedită a acestei perioade văzute prin ochii celor care duc mai departe arta teatrului. Volumul a fost coordonat de Nicolae Coande şi reprezintă  rodul colaborării cu mai mulţi autori, între care Marius Dobrin, Cornel Mihai Ungureanu, Corina Bărbuică, Lia Boangiu, Silviu Marancea.

- volumul Profeții noi și vechi despre teatru (Cronici de SpectActor) adună între coperţile sale  cronici scrise și publicate de cronicarul teatral Marius Dobrin despre spectacolele craiovene din perioada 2007-2020.



Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, cu ocazia aniversării a 170 de ani  de la înfiinţarea sa, a decis să confere Decorația regală Nihil Sine Deo  Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Prestigioasa decorație se acordă „personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel.”
Instituția noastră este onorată de atenția Casei Regale în preajma aniversării a 170 de ani de existență în peisajul cultural românesc și internațional.
Ceremonia de decorare va avea loc la Palatul Elisabeta în cursul lunii Iulie 2020.





Niciun comentariu: