luni, 1 iunie 2020

Povestiri desenate - un album de Cristian Ciomu



Cristian Ciomu a publicat primele sale benzi desenate în 1970,  în paginile revistei Licăriri,  editată de Liceul Nicolae Bălcescu din Craiova.
În acelaşi an a câştigat o menţiune la concursul naţional de benzi desenate organizat de revista Cutezătorii, iar anul următor chiar un premiu: un aparat de radio cu tranzistori!
Mai important, cele două planşe i-au fost publicat în revistă, consacrare supremă pentru un puşti de 17 ani !

Apoi  Cristi a plecat la Bucureşti la Facultatea de Arhitectură şi, chiar dacă mai cumpăra câte un Pif  Gadget de la chioșc, din când în când,  gândul îi era acum la muzică şi la fete (ca nouă, tututor, celor ieşiţi din adolescenţă)
Dar revine în forţă în 90 când, la propunerea unor colegi, desenează noi benzi desenate pentru noua revistă craioveană Prichindel.
Apoi ne-am cunoscut şi i-am publicat mai multe planşe, mai vechi sau mai noi, în suplimentul pentru copii Mini Azi.


Ca mulţi alţi arhitecţi, Cristi este un mare colecţionar de albume BD franco-belgiene şi a participat la multe ediţii ale salonului românesc, pentru a se întâlni cu marii autori BD prezenţi acolo. Ba chiar am mers împreună în Belgia, în patria celei de-a noua arte, unde am vizitat mai multe muzee de benzi desenate. Despre două  dintre ele a scris și în acest album.




În 2012 Viorel Pîrligras şi Marian Mirescu  au avut iniţiativa publicării revistei BDC. Cristian Ciomu participă la aventura editorială,  transpunându-i în benzi desenate umoristice  pe Sucă și pe unchiul său  Nea Mărin, cel mai cunoscut oltean de pe mapamond.




 Tânăr pensionar, Cristian Ciomu s-a hotărât în sfârşit să-şi adune o parte din lucrările sale grafice între coperţile unui publicaţii, pentru a marca astfel 50 de ani de la debutul său grafic.




Albumul are 60 de pagini alb-negru şi coperţi cartonate, precum albumele franţuzeşti. 
Costă 25 de lei şi cine doreşte îl poate comanda la adresa bdargonaut @yahoo.com.

Primii 10 cititori vor primi albumul cu o dedicaţie desenată personalizată pe numele lor. 


Niciun comentariu: