joi, 12 martie 2020

Caiete Silvane despre Livia Rusz


La rubrica „Malaxorul de martie”, din revista  Caiete Silvane, scriitorul  Györfi-Deák György scrie despre decesul doamnei Livia Rusz.


desen de Mircea Arapu 

Sfârşitul copilăriei? În 25 februarie s-a stins din viaţă Rusz Lívia, „mama piticului Cipi”, marea doamnă a benzilor desenate româneşti. A copilărit în Dej, aşa că am prezentat-o celor din Despărţământul ASTRA de acolo. A ilustrat minunat „O poveste cu un hobbit”, ediţia tradusă de Catinca Ralea, poveştile lui Creangă şi Hauff. A desenat aventuri împreună cu Lucia Olteanu sau după scenarii proprii. L-a creat pe extraterestrul Kalamaika, dotat cu puteri miraculoase, serial publicat acum de revista pentru copii „Fabulafia”. Am amintit-o şi în „Caiete Silvane”.
În 2009, criticul Dodo Niţă şi istoricul Kiss Ferenc i-au dedicat o monografie publicată la Editura Argonaut din Craiova. Prefaţa a fost semnată de Mircea Opriţă, scriitorul clujean care a fost director al Institutului Cultural Român din Budapesta (2002-2006) şi a găzduit un Salon româno-maghiar de bandă desenată, unde invitata de onoare a fost chiar talentata graficiană. Aud că, la pregătirea aniversării de 90 de ani, s-a discutat despre oportunitatea reeditării cărţii. Rusz Lívia ştia că va urma, dar boala nu i-a dat zile să vadă noua versiune. 

Györfi-Deák György

desen de Alin Ivan 

Notă. Doi desenatori ne-au trimis omagiile lor la adresa doamnei Liviei Rusz, după cum se vede. Dacă şi alţi autori BD doresc să omagieze pe Marea Doamnă a BD-ului românesc, desenele lor sunt binevenite pe acest blog. 

Niciun comentariu: