A fost una dintre una dintre cele mai frumoase
ediţii ale Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România.
Frumoasă datorită autorilor prezenţi, 5 francezi (André Juillard, Philippe Luguy, Jean-Paul
Dethorey, Patrick Cothias, Frank Giroud) un belgian (Roland Francart) şi un
român (Albin Stănescu), concursului
naţional de BD (premiul I - un bilet de
avion la Paris!) dar şi locaţiei deosebite - Bastionul Ţesătorilor!
Într-o zi va trebui să vă povestesc fantastica
epopee a organizării acestei
ediţii: autocarul plin de bedefili
craioveni rătăcit pe străduţele înguste ale Braşovului, în căutarea
Bastionului, organizatorul care, din cauza stresului, îşi vărsa maţele în râsetele prietenului său, trofeul (din cristal) spart în a doua secundă
de la decernare de cel premiat etc etc.
Până atunci, iată un scurt-fotoreportaj realizat de Dragoș Niță, pentru aducere aminte. Comentariile îmi aparțin.
Public ascultînd discursurile de la deschidere.
Pe pereți, expoziția '"Cele 7 vieți al Șoimului". Jean-Paul Dethorey, Andre Juillard și Patrick Cothias îl ascultă pe Paul Laffont care le povestește istoria Bastionului Țesătorilor.
Expoziția "Banda desenată și filatelia", curatoriată de belgianul Roland Francart.
Expoziția de ilustrații și benzi desenate a domnului Albin Stănescu.
Discuții despre banda desenată franco-belgiană.
Masă rotundă (mai mult octogonală) cu Albin Stănescu.
Dedicații desenate...
Concursul național de benzi desenate în limba franceză a fost jurizat de autorii francezi prezenți. Premiul I - un bilet de avion la Paris!- a revenit lui A. Ciubotariu. Ca de obicei în România, după mai multe discuții contradictorii, pentru că el a venit cu planșe desenate pe calculator, iar autorii francezi susțineau că premiul trebuia acordat cuiva care a desenat de mână. În culise am intervenit și biletul de avion i-a rămas lui Ciubotariu. Drept mulțumire, după vreo 15 ani mă va înjunghia pe la spate.
În ultima zi a salonului, am oferit premii pentru activitatea lor domnului Albin Stănescu...
...lui Roland Francart din Belgia...
...lui Paul Laffont, atașatul cultural francez, fără de care salonul BD nu ar fi avut acea dimensiune internațională. Dânsul își încheia mandatul de 7 ani în România și m-am gândit că ar fi un frumos gest de recunoștință să-i ofer, din partea Asociației Bedefililor din România un premiu: o diplomă, portretul său desenat de Viorel Pîrligras și o vază de cristal. De emoție, sau din neatenţie, când i-am înmânat-o, a scăpat-o din mână...
Evident, au fost și momente artistice...
... la care au participat și autorii francezi.
Pe scenaristul Frank Giroud l-am invitat de două ori la salonul BD din România, în 1993 și 1997, pentru că a vorbit în mai multe dintre albumele sale despre România. Din păcate s-a prăpădit acum doi ani.
Paul Laffont supraveghează de pe margine buna desfășurare a manifestării. Geanta diplomat din spatele său era plină cu bani. Cardurile încă nu ajunseseră în România iar inflația din 97 mâncase aproape de tot valoarea banilor.
Junii Brașovului au participat și ei la manifestare.
Într-o încăpere a bastionului se găsea o impresionantă machetă tridimensională a vechiului Brașov.
De la stânga la dreapta: Andre Juillard, Philippe Luguy, Patrick Cothias, Paul Laffont, Jean-Paul Dethorey, Frank Giroud, Julie Dethorey - coloristă.
De la stânga la dreapta pozează: Călin Stoicănescu (Timișoara), Marian Mirescu (Craiova), Roland Francart (Bruxelles), Viorel Pîrligras (Craiova), ?, Jean-Paul Dethorey, un mustăcios (sic!), Andre Juillard, Radu Popoviciu (București), Ionuț Popescu (vă vine să credeți?), Philippe Luguy, arhitectul Ionașiu din Timișoara, Florin Aleodor Dănilă (Timișoara), Dan Petcan, Drăgan Dragomir - Mirel (viitor arhitect în Timișoara, după un stagiu în Franța), ?, A. Barbu (Cluj) și Frank Giroud.
Dl. Albin Stănescu povestește ceva unor doamne, iar Patrick Cothias vine ... agale.
Nu apar în fotografie, dar au mai fost prezenţi: Valentin Tănase (Bucureşti), Gabriel Rusu (Cluj), Cristian Ciomu (Craiova).
Dl. Albin Stănescu povestește ceva unor doamne, iar Patrick Cothias vine ... agale.
Nu apar în fotografie, dar au mai fost prezenţi: Valentin Tănase (Bucureşti), Gabriel Rusu (Cluj), Cristian Ciomu (Craiova).
A fost frumos... cum ar spune Valentin Iordache, marele absent de la acea ediţie.
De doi ani Muzeul Județean de Istorie din Brașov și Asociația Forum organizează un Festival de BD istorice în orașul de la poalele Tîmpei. Am certitudinea că această manifestare se va pereniza și va lansa o nouă generație de autori BD, așa cum a făcut și Salonul Internațional al Benzii Desenate din România.
Ne vedem la Brașov!
Un comentariu:
Langa Mirel se afla Dan Petcan
Trimiteți un comentariu