miercuri, 23 mai 2018

WATCHMEN



Aproape că nu-mi vine să cred când văd noua strategie editorială a editurii ART care a hotărât,  în sfârşit,  să publice capodopere ale celei de-a noua arte:  în luna mai a tipărit romanul graFic V de la Vendetta, pe care l-a lansat la Comic Con, profitând de prezenţa desenatorului David Lloyd,  iar pentru Târgul de carte Bookfest anunţă Watchmen şi un al doilea titlu din seria Asterix şi Obelix, Asterix şi Cosorul de Aur.


Cum au putut anterior responsabilii editurii (Laura Albulescu ?) să se lase prostiţi şi duşi de nas de pornografii escroci de la Jumătatea plină, şi să publice cărţi blasfemiatoare precum Stigmata sau mediocre precum Broderii, nu am să înţeleg niciodată…
Aparent s-au dezbărat de influenţa lor nefastă ( deşi nu le este ruşine să se afişeze în continuare de aceşti paraziţi infractori), şi, iată,  publică excelente benzi desenate cu care încearcă să satisfacă publicul de toate vîrstele pasionat de poveştile în imagini.

Despre V de la Vendetta şi Asterix şi cosorul de aur am scris, acum doresc să vă prezint în câteva cuvinte capodopera Watchmen.


Conceput tot de genialul Alan Moore şi desenat magistral de Dave Gibbons,  romanul grafic spune povestea unei Americi contrafactuale (ucronice) care, graţie super-eroului Dr. Manhattan, a câştigat războiul contra Vietnamului şi l-a păstrat la Casa Albă, de 20 de ani, pe preşedintele Nixon.
Reversul medaliei este însă faptul că americanii s-au săturat de super-eroi, care au fost scoşi în afara legii în 1977.
Acţiunea romanului se derulează în 1985, când membrii unui fost grup de super-eroi  se ceartă între ei atunci când află că un  tovarăş de-al lor, supranumit Comediantul,  pare să fi fost omorât de autori necunoscuţi.
Dr. Manhattan, omul cu puteri practic infinite, devenise stâlpul de bază al strategiei militare americane dar, când este acuzat de presă că a iradiat mai mulţi dintre apropiaţii săi,  se supără şi pleacă pe planeta Marte.
Sovieticii atât au aşteptat şi au început să zăngăne armele. Pericolul izbucnirii celui de-al Treilea Război mondial este mai iminent decât oricând…
Cam asta este trama acestei capodopere literare şi grafice, care a luat numeroase premii, atât în America cât şi în străinătate.

Este prima oară când, în atmosfera sumbră a anilor 80, doi autori de benzi desenate demitizează invincibilii super-eroi americani, şi de aceea Watchmen s-a bucurat atât de mult succes  în rândul cititorilor sătui de 40 de ani de aventuri stereotipe.


De notat că  romanul Watchmen poate fi pre-comandat pe site-ule editurii Art cu o reducere de 20%.


Niciun comentariu: