miercuri, 2 mai 2018

Week-end în Sildavia



De la stânga la dreapta  : E.S. Thomas Baekelandt, doamna Baekelandt, Elena Trăilă, preşedinta AF, Roland Francart, Philippe  De Muelenaere

S-a încheiat recent cea de-a treia ediţie a Colocviului Internaţional "România Francofonă".
Invitaţii şi publicul s-au bucurat de un cadru special,  galeria de artă a Alianţei Franceze fiind transformată, prin intermediul afişelor, hărţilor  şi obiectelor expuse (albume, DVD, cărţi) într-o adevărată ambasadă a Sildaviei la Craiova.


Prima zi a debutat cu un mini spectacol  muzical, prezentat de elevi de la Şcoala Generală nr. 14, sub bagheta profesorului Teodor Popa.
A continuat cu lansarea celui mai nou album  desenat de Şerban Andreescu, Fabule, adaptare după La Fontaine, precum şi a volumului de exegeză La BD chretienne, semnat de belgianul Roland Francart, volum prezentat în premieră la Târgul Cărţii de la Bruxelles, în februarie.
Caracaleanul Viorel Chirea  a prezentat, în power point, fragmente din teza sa de doctorat, despre iconografia creştină din Oltenia, după care, în aceeaşi manieră,  buzoianul Daniel Danil şi-a prezentat o parte din opera grafică. Impresionaţi, invitaţii belgieni au decis să publice o BD creştină semnată de Danil în numărul următor al revistei  asociaţiei lor, Gabriel
Apoi am înmânat premiile ABDR pe anul 2017 la doi dintre laureaţi:
Şerban Andreescu şi Daniel Danil




Seara s-a încheiat cu Balada lui Corto Maltese, un spectacol de sunete şi imagini magistral interpretat de arhitectul Cristian Ciomu. 

A doua zi a fost în întregime consacrată benzii desenate franco-belgiene, şi în special Sildaviei, cea mai cunoscută şi îndrăgită ţară imaginară din istoria benzii desenate mondiale.


În prezenţa E.S. Thomas Baekelandt, ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, Philippe De Muelenaere a prezentat asociaţia CRIABD care,  de 33 de ani,  promovează valorile creştine şi morale ale benzii desenate. 


Roland Francart a adus la cunoştinţa auditoriului care sunt cele 22 de benzi desenate esenţiale ale  genului respectiv.


În fine, Michel Maes, bruxellez din tată în fiu, a vorbit despre rădăcinile limbii sildave, demonstrând cu argumente ştiinţifice fundamentele dialectale bruxelleze ale acestei limbi imaginare.
În ceea ce mă priveşte, am prezentat teoria mea despre faptul că  România este cea care a stat la baza inventării Sildaviei de către genialul Hergé.  După ce am prezentat această teorie de peste 15 ori, mai ales în Franţa şi Belgia, dar şi în Portugalia şi în alte oraşe din România (Bucureşti, Constanţa, Sibiu) sper că am reuşit să conving şi audienţa craioveană.
Dl. ambasador Thomas Baekelandt  ne-a povestit că, de la vârsta de 7 ani, părinţii săi (tot diplomaţi de carieră) i-au oferit cadou, la fiecare Paşti şi Crăciun,  câte un nou album cu aventurile lui Tintin. Şi-a amintit că, atunci când era în post la Amman (Iordania),  a întâlnit un adevărat prinţ Abdullah care semăna ca două picături de apă cu personajul lui Hergé şi că, evident,  a vizitat oraşul  sculptat în piatră, Petra, despre care citise prima oară, copil fiind, în albumul Coke en stock. În fine, domnul ambasador ne-a dezvăluit un mic secret, şi anume că, în cadrul Ministerului de Externe al Belgiei, cei mai importanţi diplomaţi şi înalţi funcţionari  se poreclesc între ei cu numele personajelor din aventurile lui Tintin.
A doua zi a colocviului s-a încheiat în acordurile muzicale ale unei arii celebre interpretată la pian, cu mult talent,  de Lucian Suchici, un fel de  tânăr Igor Wagner – pianistul îndrăgit al Biancăi Castafiora.
Asistenţa colocviului a fost formată din profesori universitari (Bianca Predescu) şi de liceu,  elevi, scriitori (Ion Maria), artişti plastici (Marius Ghergu) etc. şi mi-ar plăcea să cred  că au plecat cu amintiri plăcute  de la manifestare.


Niciun comentariu: