marți, 4 aprilie 2017

"Miu-al-Florilor" - album de benzi desenate!


Una dintre  benzile desenate din revista Cutezătorii care mi-au fermecat copilăria a fost Miu-al-Florilor. În 1973 aveam 9 ani şi eram fascinat de desenul hiper-realist al lui Albin Stănescu,  care punea în evidenţă aşa de bine peripeţiile amuzante ale haiducului imaginat de Alexandru Mitru.
Când am început să mă documentez pentru Istoria Benzii desenate Româneşti am aflat că mai existase un episod din aventurile lui Miu, desenat în 1968 de un alt grafician talentat, cu un nume neobişnuit - Ion Deak-Cluj.
În anii 90 am făcut cunoştinţă cu domnul Albin Stănescu, pe care l-am invitat - ca oaspete de onoare - la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Braşov, în 1997.
Încet, încet, cu perseverenţă şi răbdare, am aflat povestea din spatele creaţiei celor două aventuri ale lui Miu-al-Florilor, cum îl chema în realitate pe Ion Deak-Cluj şi de ce nu a desenat tot el şi al doilea episod.
Am aflat şi povestea adevărată a haiducului Miu, de unde s-a inspirat Alexandru Mitru când i-a imaginat peripeţiile şi mai ales faptul că au existat şi alte aventuri ale celebrului haiduc, scrise de Al. Mitru, acest adevărat Alexandre Dumas al literaturii româneşti. 

Domnul Albin Stănescu, ajuns la frumoasa vârstă de 79 de ani,  nu publicase niciodată un album de benzi desenate şi atunci am decis împreună să adunăm între coperţile unui album cele două episoade din aventurile haiducului Miu. Domnia sa a desenat o copertă originală, special pentru acest album, în prefaţa căruia am povestit biografia haiducului dar şi povestea din spatele creaţiei  benzii desenate, iar în postfaţă propun cititorilor bio-bibliografiile celor doi artişti,  Albin Stănescu şi Ion Deak-Cluj. 
Mai jos aveţi extrase din album, care are 36+4 pagini în culori, format A4, tipărite pe o hârtie specială şi costă 35 de lei.




Cei interesaţi de acest album, tipărit într-un tiraj limitat, numerotat şi semnat de artistul Albin Stănescu, pot să ne scrie pe adresa blogului. Primii zece vor primi albumul cu dedicaţie personalizată din partea domnului Albin Stănescu.

5 comentarii:

b00gie spunea...

O veste grozava. Cred ca este inutil sa mai spun ca vreau un album. :)
Multumesc anticipat, Dodo!
Bogdan

Unknown spunea...

Buna seara! Mai este disponibil albumul?
Va multumesc anticipat pentru raspus, Eduard!

Dodo Niţă spunea...

Da. Va rog sa-mi trimiteti coordonatele dvs pe adresa bdargonaut@yahoo.com.

Anonim spunea...

Buna ziua ! Albumul acesta minunat mai este încă disponibil ?
Va mulțumesc, Anca

Dodo Niţă spunea...

Din pacate, nu. Dar, daca vom primi mai multe cereri, poate vom face o reeditare. Urmariti in continuare blogul nostru sau, eventual, trimiteti-ne adresa dvs de mail, ca sa va trimitem eventualele oferte