marți, 25 aprilie 2017

ALBERT UDERZO – 90 DE ANI!




Foto Dodo Niţă
Acum exact 90 de ani, pe 25 aprilie 1927, se năştea într-un orăşel din Franţa Alberto Aleandro Uderzo, fiul – aşa cum îl arată şi numele -  unor emigranţi italieni de curând debarcaţi în Franţa.

 S-a născut “însemnat” - era daltonist şi avea câte şase degete la fiecare mână! – aşa că, la vârsta de 18 ani,  publica deja primele benzi desenate.  În 1951 se întâlneşte cu scenaristul René Goscinny şi,  după ce-şi fac mâna vreme de 7 ani, inventează unele dintre cele mai îndrăgite personaje de benzi desenate din lume,  Asterix şi Obelix, în paginile primului număr al celebrei reviste de benzi desenate Pilote.
Nu vă mai spun saga lui Asterix, o cunoaşteţi, sunt convins, menţionez doar că Albert Uderzo este,  probabil, desenatorul BD cel mai bogat din Europa, poate şi din lume, şi că, în conformitate cu wikipedia, el  este al treilea autor BD cel mai tradus în lume (după Goscinny şi Hergé) şi al zecelea cel mai tradus autor de limbă franceză tot din lume!
Albumele cu Asterix şi Obelix au fost tipărite în peste 350 milioane de exemplare, fiind  traduse în 107 limbi şi dialecte, inclusiv în româneşte:

1994 – Asterix, eroul galilor








Iar acum vă dau o veste excepţională, în exclusivitate mondială, doar pentru dvs., cititorii blogului nostru !
 Editura ARTHUR  anunţă că va publica în perioada următoare trei noi titluri din seria Asterix şi Obelix! 
Extras din "Micuţul Nicolas în vacanţă"

Am avut plăcerea să-l întâlnesc pe Albert Uderzo la Paris, la  Salon du Livre, ediţia 1999, şi apoi am şi corespondat, antamând o colaborare care va duce la publicarea articolului meu Asterix en Roumanie în  albumul Asterix en Corse din seria « Les Archives Asterix » (în 2013). 

Mă mândresc cu faptul că sunt, probabil, singurul român care a primit albume cu dedicaţie din partea genialului artist:


Pe acest blog veţi  găsi mai multe articole care informează fanii despre personajele lor preferate, Asterix şi Obelix.

Desen de Şerban Andreescu

Joyeux Anniversaire, Monsieur Albert Uderzo!

Un comentariu:

BETINO_31 spunea...

Din întâmplare am un album în franceză cu Asterix și Obelix de aproape 30 de ani, dar care nu a fost încă tradus și în română, se intitulează "Asterix chez les belges". Și cred că am cam toate albumele în format electronic apărute în limba engleză, peste 30 la număr, dar numai 6 au fost traduse în română. Poate le vom putea citi cândva și în limba noastră pe toate.