Astăzi Marea Doamnă a benzii desenate româneşti împlineşte frumoasa vârstă de 86 de
ani!
Cu această ocazie deosebită oferim cititorilor noştri, pentru prima oară în România, câteva frumoase ilustraţii realizate de Livia Rusz la romanul Egy bator kiseger viszontagsagai, scris de Bajor Andor şi apărut la editura Alexandra din Ungaria.
Sper să apreciaţi şi dvs, . aşa cum am făcut şi eu, când am cumpărat acest frumos album dintr-o librărie din Budapesta (încă nu o întâlnisem pe doamna Livia) grafismul excepţional al artistei care desenează minunat această lume de şoricei antropomorfi.
Mi-ar plăcea să cred că, între cei o mie de editori din România, se va găsi vreunul care să înţeleagă şi să aprecieze valoarea artistică unică a operei grafice a Liviei Rusz, aşa cum au făcut editorii unguri, care s-au bătut pentru a o publica.
Mi-ar plăcea să cred că, între cei o mie de editori din România, se va găsi vreunul care să înţeleagă şi să aprecieze valoarea artistică unică a operei grafice a Liviei Rusz, aşa cum au făcut editorii unguri, care s-au bătut pentru a o publica.
Dacă vă interesează romanul în sine, el a fost scris de Bajor Andor, scriitor român de naţionalitate maghiară, născut în 1927 la Oradea şi decedat în 1991 la Cluj. El a publicat romanul Egy
bator kiseger viszontagsagai, în limba maghiară, în România, în 1960.
Ulterior, în 1984, romanul a fost publicat şi în limba română, sub numele de Felician cel năzdrăvan.
O cronică poetică a acestui roman găsiţi pe site-ul colegului nostru de blogosferă "Câte ceva despre cărţile copilăriei": Felician cel năzdrăvan.
În fine, dacă nu aţi cumpărat încă ultimul album de benzi desenate al doamnei Livia Rusz, Miskati intervine (publicat de editura Pionier Press în 2013), merită să o faceţi: este cel mai frumos cadou pe care vi-l puteţi oferi, dvs. sau prietenilor dvs., care mai păstrează, undeva în vreun colţ al sufletului, puritatea şi candoarea copilăriei.
Album cartonat, 54 de pagini în culori. |
LA MULŢI ANI, DOAMNA LIVIA RUSZ!
4 comentarii:
Magnifiques dessins,très fins ! une oeuvre d'art ! Félicitations à Madame Livia !
Dr Claude Garitte
Belgique
Merci, Claude, je vais transmettre a madame Livia Rusz vos felicitations!
Când eram copil (înainte de Revoluţie) coloram în cartea "Inimă rece" imaginile doamnei Rusz. Când a crescut mai mărişor primul meu copil (acum mai bine de 10 ani) el îşi făcea desenele lui şi eu coloram tot pe cartea aia. Zilele trecute am cumpărat o ediţie veche din "O poveste cu un hobbit" pentru ca să pot colora împreună cu al doilea copil tot ilustraţii ale doamnei pentru că în sfârşit am terminat de colorat "Inimă rece".
Îi mulţumesc !
Cam aşa s-a întâmplat cu mulţi dintre noi, distinse domn. Mama mi-a cumpărat, în anii 70, cărţi ilustrate de Livia Rusz, le-am citit şi eu şi le-a citit şi fiica mea, care are acum 20 de ani.
Doar că eu am transformat plăcerea în pasiune, am cumpărat toate cărţile doamnei Livia (pe care le-am găsit) în română şi maghiară, am căutat-o pe marea artistă şi am găsit-o la Budapesta şi chiar am scris o carte (monografie) despre dânsa.
Şi pentru că - aşa cum spunea şi profesorul Adrian Cioroianu - consider că banda desenată şi cartea pentru copii reprezintă elixirul tinereţii veşnice, continui să citesc astfel de cărţi şi în prezent.
Trimiteți un comentariu