luni, 15 octombrie 2012

Micuţul Nemo în Ţara Visurilor: 107 ani !




Aţi remarcat, bineînţeles, logo-ul special al Google de astăzi. El marchează aniversarea a 107 ani de la apariţia benzii desenate Micuţul Nemo în Ţara Visurilor, realizată de Winsor McCay.
Winsor McCay (26 septembrie 1869 – 26 iulie 1934) a fost un mare  desenator  american, cunoscut mai ales datorită seriei de benzi desenate Little Nemo şi a desenului animat  Dinozaurul Gertie (1914).
In 1905, micii cititori ai   ziarului New York Herald aveau să-l descopere cu plăcere  pe Micuţul Nemo în Ţara Visurilor  (Little Nemo in Slumberland), pentru că era totalmente diferit de ceea ce se găsea de obicei în “paginile vesele” rezervate lor.  Winsor McCay  a inventat aventurile unui puşti care, în fiecare noapte, pătrunde în lumea viselor – o lume suprarealistă, deseori ameninţătoare,  în care poţi îmbătrâni peste noapte, poţi fi zdrobit de ciuperci uriaşe sau poţi fi transformat în maimuţă. Toate aceste aventuri, desenate într-un stil grafic realist “art nouveau”, care se termină de fiecare dată cu trezirea micului erou,  în ultima casetă de pe planşă, au ca scop găsirea Slumberland-ului, regatul viselor, unde micul Nemo a fost chemat de regele Morpheus, pentru a fi tovarăş de joacă al Prinţesei.
Astăzi opera lui Winsor McCay este general admisă drept una din capodoperele celei de a 9-a arte, iar mari autori precum Moebius sau Hayao Miyazaki au recunoscut influenţa sa  asupra operei lor.
Un extraordinar omagiu îi aduce precursorului american  italianul Vittorio Giardino, în deliciosul albumul erotic  Little Ego.

Niciun comentariu: