In cele 32 de pagini ale sale, din care 4 în culori, găsim benzile desenate ale lui Cristian Ciomu, Valentin Iordache, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras precum şi ale unor oaspeţi sârbi de peste Dunăre: Marko Stojanovic & Dalibor Talajic (care semnează o excelentă BD fantasy, Ochiul, desenată la un nivel profesionist european – şi tradusă în româneşte de Dragan Predic).
Moşul este o bandă desenată realist de arhitectul Cristian Ciomu, care imaginează aici o nouă legendă despre curajul strămoşilor noştri.
Halta din Strehaia este una dintre capodoperele grafice ale BD-ului românesc, realizată de magicianul Valentin Iordache: plecând de la povestea de viaţă a unei florărese şi a unui impiegat de mişcare din Halta Strehaia, Valentin Iordache narează în doar 15 casete viaţa poporului nostru, de-a lungul zbuciumatului secol XX. Acelaşi magician ne povesteşte – în Erji se mărită - şi viaţa sentimentală neobişnuită a lui Erji şi Juja, mamele lui Ioşca, pe care preotul nu le primeşte în biserică! In fine, în Ştiaţi că ... derbedeii au invadat istoria ieşind din B.D.-uri? , Valentin Iordache glosează pe seama sintagmei „B.D.” : Der B.D., Derbédé, Derbeddeh, Derbedeu, în timp ce personajele sale, imposibil de numărat, se revarsă din planşa lui François Lorrain în pagina din BDC.
Căpitanul Esko, Penalti, Vorbă multă, Star Bar, sunt tot atâtea BD desenate profesionist de profesorul Marian Mirescu, şi tot la fel de ermetice ca şi autorul lor.
Personajul cu papion este autoportretul autorului |
In fine, Viorel Pîrligras, în originalul său stil grafic moebiusian, publică o nouă poveste desenată din ciclul avant la lettre „Star Gate” (vă mai amintiţi, desigur, de excepţionala Poarta din Almanahul Anticipaţia ): Bate şi ţi se va deschide, în care narează peripeţiile a trei personaje venind, fiecare din universuri spaţio-temporale diferite, la întâlnirea cu Creatorul (însuşi desenatorul). Această BD originală este un omagiu adus lui Dan Merişca.
Toate aceste BD au fost desenate şi deja publicate în diverse reviste în urmă cu 20-25 de ani. Este, totuşi, pentru prima oară când ele apar împreună în paginile aceleiaşi publicaţii, frumos machetată de Viorel Pîrligras. În plus acesta semnează şi cîteva stripuri haioase, BDC la Drobeta, inedite.
Excelenta publicaţie BDC se adresează bedefililor care, în anii 80, citeau almanahul Anticipaţia şi revista Orion, un public - din păcate - pe cale de dispariţie, şi de aceea tirajul său este limitat la doar 100 de exemplare. Aşa încât doritorii trebuie să se grăbească să o comande la adresa grupbdc@gmail.com, putând chiar solicita un autograf desenat de inegalabilul Viorel Pîrligras.
Din jale s-a întrupat Elektra.
Din frustările, decepţiile şi invidia acumulată de-a lungul a 20 de ani, de către doi importanţi autori BD ai anilor 80 (reuniţi, după mulţi ani, de resentimentele comune împotriva fostului lor prieten şi fan), s-a întrupat această nouă publicaţie, ca un cântec de lebădă al lor.
Deşi, sincer, mi-aş dori ca cei doi să fi acumulat atâta energie negativă, încât să poată depăşi numărul 0 al revistei şi să continue să-şi încânte cititorii, atât de puţini cât or fi rămas ei, cu frumoasele poveşti desenate care le umplu sertarele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu