duminică, 13 octombrie 2024

Stanislas în România!

 


Stanislas Barthelemy s-a născut la Rennes, pe 30 septembrie 1961.    La 21 de ani, pe  când era student la Facultatea de Design interior,  debutează cu desene și BD în paginile unor  fanzine locale. În 1985 semnează primul său album. În anii următori colaborează cu revistele pentru copii  Tintin reporter  și J`aime lire.

 


În 1990 Stanislas este cofondator, alături de alți desenatori BD al  editurii Association. Publică în revista asociației dar și albume de sine stătătoare.

 


În paralel creează împreună cu scenaristul  Laurent Rullier   personajul Victor Levallois și publică împreună 4 albume cu aventurile acestui personaj simpatic, între 1990-1994.

 


În 1996 demarează prima biografie în benzi desenate  a celebrului creator Herge, după scenarii scrise la 4 mâini de Jean-Louis  Fromental și Jose Bouquet. Albumul va fi publicat în 1999 și se va bucura de mare succes, fiind publicate mai mult ediții la doi editori. Acest album a fost tradus în mai multe limbi.

 




 Cea mai nouă seria a sa este  Le Perroquet de Batignolles, desenată după scenarii scrise de Jacques  Tardi și Michel Boujut (2 albume).

 


În tot acest timp a publicat și albume solo pentru copii  cum ar fi  Le savant Fou (2001), Deux enfants sur la Lune (2008)  sau L`Helimob (2017).

 În anul 2024 editura  Frontiera a publicat în limba română albumul Doi copii pe Lună,  ce va fi lansat sâmbătă, 19 octombrie,  la București, în prezența autorului, care va oferi autografe desenate cititorilor săi.

Niciun comentariu: