sâmbătă, 16 martie 2024

Monografia Valentin Tănase

 


 

Pentru cititorii de o anumită vârstă, numele Valentin Tănase e un bilet de călătorie spre vacanțele copilăriei. Asta pentru că stilul lui impresionant prin realism și detalii, dar mai ales solar, optimist, spectaculos și foarte ușor de recunoscut l-a făcut o vedetă printre școlarii de la începutul anilor 80, care îl recunoșteau imediat în revistele destinate lor: Șoimii Patriei, Cutezătorii, Start spre viitor, în cărțile impecabil ilustrate (cine n-a citit celebrele “Povestiri Istorice” scrise de Dumitru Almaș, sau superba repovestire a lui Haiawatha?) sau, șocant, în manualul de Limba Română de clasa a cincea!



 

Iar pentru că, orice s-ar crede, cultura e creată de oameni, iar artiștii nu apar prin magie în manuale și enciclopedii, șase fani, creatori, cronicari, colecționari sau “doar” entuziaști ai benzilor desenate românești s-au strâns în jurul amintirilor comune și au alcătuit această carte-omagiu, ca să-i ajute pe cititorii de azi să călătorească în copilăria cititorilor de ieri.

 

Dincolo de nostalgie și de obligatoriul aspect enciclopedic, cartea oferă informații și ilustrații inedite, dar și (cel mai interesant pentru mine) un generos interviu cu Valentin Tănase. Și, poate cel mai important, trezește apetitul pentru o explorare mai amănunțită a operei sale BD, deocamdată ascunsă în biblioteci și arhive.

 

Eduard Pandele

 

Comenzi la adresa : wadderromania@gmail.com



 

 

Niciun comentariu: