duminică, 25 aprilie 2021

Dodonix chez les Daces

Desen de Radu Știrbu 

Senzațional! Incredibil! … Dar adevărat!  După 2000 de ani a fost în sfârșit elucidat misterul!

Podul de piatră (al lui Apolodor) nu s-a dărâmat pentru că a venit apa și l-a luat (vorba cântecului).

El a fost demolat de un gal pripășit pe meleagurile Micii Valahii (toponimicul „Oltenia”  va fi inventat abia 15 secole mai târziu,  de către ocupantul austriac).

Cînd era mic,la fel ca Obelix,  numitul gal a căzut și el în tuciul cu poțiune magică al druidului Panoramix și de-abia de-abia a mai  ieșit. Din această cauză este  și atât de... nu, nu gras, ci doar anvelopat (sic!).

Aflând de puterile sale supranaturale, Împăratul  Aurelianus  l-a trimis în Dacia Felix  să demonteze structura de lemn a podului  și astfel să stopeze invazia imperiului de către  hoardele de emigranți roxolani, yagizi etc. (1)

 Misiunea a fost îndeplinită cu succes iar Dodonix a rămas în Dacia, s-a însurat cu o dacă focoasă și a întemeiat o familie longevivă,  al cărui ultim descendent direct va scrie Istoria Benzii Desenate din România...

Să notăm la final că misterul a fost elucidat de către o echipă de cercetători serioși de pe malul Bahluiului, formată din Anca, Bianca și Trianca și dirijată cu pricepere de către un  belgo-gal pe nume Carpe Nocem (a nu se confunda cu Carpe Diem, deși părinții amândorura erau latiniști convinși).  Le mulțumim și pe această cale!

 

(1)    După 2000 de ani totuși, Roxolane și Iaghizi  vor invada Roma, la  citta eterna, sau  aperta, sau amândouă. Unul dintre Iaghizi , prins la dat cu jula într-un supermercato,  s-a justificat astfel  carabinierilor care l-au premiat cu cu o pereche de brățări: „ Dragi tovarăși și prieteni, străbunicii voștri au furat tot aurul dacilor și au construit  Columna și forul lui Traian, arcuri de triumf, statui de daci, etc etc. , așa că încerc și eu, cu modestele mele mijloace, să recuperez ce ați furgăsit voi de la strămoșii mei.” N-a ținut.

Niciun comentariu: