sâmbătă, 13 februarie 2021

Eternul Adam (Gabriel Rusu / Jules Verne)

  în lectura lui Eduard Pandele


Eternul Adam e o nuvelă apărută la cinci ani după moartea scriitorului, într-un volum îngrijit de Michel Verne, fiul lui Jules. E foarte diferită ca ton față de toate celelalte scrieri ale lui Verne, pentru că optimismul și încrederea în știință, stâlpii pe care se sprijină toată opera lui Verne, lipsesc aproape complet.



Un cataclism distruge civilizația actuală, tot pământul se scufundă sub ape, iar supraviețuitorii se refugiază pe o insulă apărută brusc în mijlocul Oceanului Atlantic, singurul uscat pe o Terra devenită majoritar acvatică. Zeci de mii de ani mai târziu, un arheolog al viitorului dezgroapă (la propriu) povestea strămoșilor săi și filozofează amar asupra acestui posibil ciclu etern - fiecare nouă civilizație umană fiind construită pe ruinele civilizației anterioare, tot progresul fiind pierdut, uitat, tot ce rămâne fiind doar povestea genezei, Adam și Eva ca simboluri ale reînvierii ciclice a omenirii.



Pentru cineva crescut cu Cinci săptămâni în balon, Insula Misterioasă sau 20.000 de leghe sub mări, viziunea din Eternul Adam e un șoc. Iar Gabriel Rusu a citit probabil Eternul Adam exact la vârsta potrivită, pentru că l-a marcat atât de profund încât, iată, a făcut din povestirea lui Verne opera lui BD de maturitate. 

Primele planșe din Eternul Adam datează din 1993; albumul final, redesenat, e din 2015. Așa cum spune chiar el în cele căteva (dar foarte interesante) pagini autobiografice din album, "banda desenată a fost și va rămâne marele hobby al vieții mele". Rusu a debutat în timpul liceului, cu planșe BD SF apărute în "Universul Copiilor", și în volum în 1996, "Premiera" strângând laolaltă planșele apărute până atunci în reviste. Un al doilea album avea să apară în 1999, "Porțile creației", fiind si premiat în același an. Pentru un amator declarat, Gabriel Rusu e al naibii de profesionist în ceea ce face. Știu desenatori profesioniști cu mai puține albume publicate...



Va las să vă faceți singuri o părere despre calitățile de desenator ale autorului - grija pentru detaliu e aproape obsedantă, decorurile sunt foate bine construite, stilul e un omagiu adus celebrelor gravuri din “Voyages Extraordinaires”, iar personajele - ei bine, e suficient să priviți primele planșe din 1993 (reproduse în anexa albumului) ca să vedeți cât de mult poți evolua - chiar dacă desenezi doar în weekend (sic!)

 

               Eduard Pandele

 

Eternul Adam (Gabriel Rusu / Jules Verne), album de autor, Cluj Napoca 2015

 

 

                                  

Niciun comentariu: