sâmbătă, 19 decembrie 2020

Festivalul de Benzi Desenate Istorice de la Brașov - ediția a III-a




Comunicat de presă


 "De astăzi, Braşovul este din nou gazda Festivalului de Benzi Desenate Istorice!

Record de benzi desenate originale cu tematică istorică
Primele benzi desenate istorice din străinătate dedicate festivalului
Sărbători cu benzi desenate istorice în Piaţa Sfatului şi în Parcul Eroilor

Amânată din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 până aproape de sfârşitul anului, ediţia 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov şi-a concentrat programul în limitele dictate de distanţarea socială necesară şi în această perioadă.


Astfel, turiştii şi braşovenii se vor bucura de expoziţiile prezentate în aer liber în Piaţa Sfatului şi în Parcul Eroilor (lângă parcul central ,,Nicolae Titulescu") şi de expoziţia din centrul comercial Coresi, dar programul festivalului nu va mai cuprinde expoziţia din Casa Sfatului, lansările şi prezentările de cărţi şi reviste BD, dezbaterile, conferinţele şi, mai ales, atelierele BD pentru elevi.



Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov, singurul festival BD cu tematică istorică din România, este produs de Asociaţia Forums alături de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, având parteneri principali pentru ediţia 2020, Coresi Shopping Resort, revista HISTORIA, PostModernism Museum şi Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov.



După "România 100" (2018) şi ,,Europa 100" (2019), tematica istorică a ediţiei 2020 este "Eroii care au făcut Istorie"!


Alegerea tematicii s-a dovedit inspirată pentru că anul acesta festivalul de la Braşov are cel mai mare număr de benzi desenate istorice originale. La apelul naţional, lansat pe 20 octombrie 2020, au răspuns 27 de autori, cu 27 benzi desenate originale care cuprind în total 117 planşe! Astfel, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov rămâne un demers cultural inovator şi în anul 2020, păstrând ambiţia de a transforma istoria Lumii în tematică de benzi desenate.
Câştigătorii ediţiei 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice sunt artiştii: Cristian Păcurariu cu lucrarea "Decebal", Gabriel Rusu cu lucrarea "Povestiri din Transilvania. Gelu, dux blachorum", Valentin Ionescu cu lucrarea "Peneş Curcanul", Alexandra Gold cu lucrarea "Îi spuneau Moise", Ionuţ Popescu cu lucrarea "Pancho Villa" şi Şleam Georgiana cu lucrarea "Traian Vuia".



Ediţia 2020 a mai înregistrat o premieră pentru scurta istorie a festivalului: participarea unor autori din străinătate. Deşi acţiunile de promovare s-au desfăşurat la nivel naţional, am avut surpriza deosebit de plăcută să primim din Bulgaria două lucrări desenate în mod special pentru festivalul de la Braşov. Emiliyan Valev şi Stanimir Valev au trimis benzile desenate "Ghilgamesh" şi "Orpheus".


Toate lucrările expoziţiei "Eroii care au făcut Istorie" sunt publicate în catalogul festivalului, care va fi lansat la Braşov după ridicarea restricţiilor, în cadrul unui eveniment special. De asemenea, revista "Historia" pregăteşte un număr special dedicat benzii desenate româneşti, care va cuprinde şi lucrări selectate din portofoliul festivalului nostru.

Nicolae Pepene, directorul festivalului, despre expoziţia "Eroii care au făcut Istorie" realizată cu lucrările primite în urma concursului naţional dedicat artiştilor:


"Cronologia" expoziţiei începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peşterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume.




"Orfeu" şi "Ghilgameş" deschid ,,galeria" BD a eroilor antichităţii, dominată de regii şi războinicii de la nord de Dunăre ("Regele Dromichete", autor maestrul Şerban Andreescu; "Un mic ostaş", autor Daniel-Eduart Buruiană; "Decebal", autor Cristian Păcurariu). Între ei apare un "alt fel de erou", Diogene, şi un autor (Octavian Marinescu) cu ,,o poveste despre ultimul om din lume care s-ar descrie ca fiind un erou".









În negura timpului, basmele şi legendele sunt mai ales ale învingătorilor. Istoricul şi desenatorul Gabriel Rusu "corectează" această nedreptate cu o lucrare despre "Gelu, Dux Blachorum" (text Adrian Barbu). Apoi, Evul Mediu eroic pentru autorii români de BD este mai ales românesc şi în expoziţia de la Braşov puteţi să îi vedeţi pe Vlad Ţepeş în celebrul "Atac de noapte" (autor Mihai-Valentin Pîrlitu), pe Ştefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt (autor Adrian Cocoş) şi pe Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni (autor Mihai Alexandru Bălăiţă).








Trecerea în "Lumea Nouă" este făcută în mod normal cu "Debarcarea lui Columb" (autor Doru Aparaschivei).




Epoca modernă este abordată cu subiecte alese doar din secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX. Dar alegerile sunt surprinzătoare şi de succes: stiloul inventat de Petrache Poenaru (autor Victor Ivan), Harriet Tubman (autor Alexandra Gold), Peneş Curcanul (autor Valentin Ionescu), Pancho Villa (autor Ionuţ Popescu), Traian Vuia (autor Georgiana Şleam).







Primul Război Mondial în bandă desenată la această ediţie este prezentat în două lucrări (Daniel Danil, Mădălina Ionela Dumitrescu) şi înseamnă aceeaşi eroină: Ecaterina Teodoroiu. Ce omagiu mai frumos putea să primească ,,Eroina de la Jiu" din partea BD-iştilor?







Anghel Şerban, autorul afişului ediţiei "Europa 100", premiat ca "Afişul anului 2019 în Braşov", la ediţia de anul acesta a pus Turcia postbelică pe "harta" BD a Europei prin lucrarea "Asa Jennings şi evacuarea din Smyrna".




Eroii din Al Doilea Război Mondial sunt reprezentaţi în expoziţia din Piaţa Sfatului prin povestea unui locotenent român pe Frontul de Est (autor Dan Smarandache) şi prin lupta a doi piloţi de vânătoare pe cerul României în vara anului 1944 (autor Gabriel Zăbavă).





"Fără comunism" a fost proiectul cu care am început anul 2020 în Braşov. Aşa îl şi terminăm prin Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov, cu lucrările "Bărbatul necunoscut din Piaţa Tianmen" (autor Vlad Forsea) şi "Eroii din '89" (autor Alexandru Ciubotariu). În schimb, expoziţia din Piaţa Sfatului se încheie cu o bandă desenată despre copilul care nu se încrede în... "teoriile marilor istorici".




Dar mai multe despre cum văd copiii Istoria şi eroii desenaţi de ei în benzi desenate puteţi să aflaţi din expoziţia concursului naţional pentru elevi, ediţia 2020.
Deoarece Casa Sfatului, gazda iniţială a expoziţiei, este închisă din cauza restricţiilor dictate de pandemie, lucrările premiate au fost expuse în Mall Coresi, datorită sprijinului acordat de partenerul nostru principal, Coresi Shopping Resort. Expoziţa poate să fie văzută în perioada 18 - 20 decembrie 2020, în intervalul orar: 10.00 - 21.00.






(NM.Imi place tare mult aceasta fotografie, datorita dialogului intre realitate si ilustratie)

Începând de anul trecut, datorită istoricului BD Dodo Niţă, festivalul nostru abordează şi istoria benzilor desenate din Europa. Anul acesta expoziţia tematică amenajată pe aleea Parcului Eroilor, în faţa sediului Primăriei Municipiului Braşov, este dedicată Braşovului.



Dodo Niţă, curatorul expoziţiei "Oraşul Braşov în banda desenată europeană":

"Braşov, aşezare cu o foarte bogată moştenire culturală şi arhitectonică, gata-gata să devină capitala României pe vremea regalităţii, este unul dintre cele mai cunoscute oraşe ale ţării noastre, cel puţin din punct de vedere turistic.




(Şi) din acest motiv, alături de Bucureşti şi Sibiu, el este cel mai des menţionat - şi ilustrat - în reviste şi albume de benzi desenate din Franţa, Belgia, Italia şi, evident, România".



Expoziţia "Eroii care au făcut Istorie" din Piaţa Sfatului şi expoziţia "Braşovul în banda desenată europeană" de pe aleea Parcului Eroilor rămân deschise până la începutul anului viitor.




https://www.facebook.com/festivalbdbrasov

Producători: Asociaţia Forums, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov
Parteneri principali: Coresi Shopping Resort, HISTORIA
Partener strategic: Postmodernism Museum
Partener logistic: Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov
Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro
Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro, zilesinopti.ro"


Majoritatea fotografiilor de mai sus au fost realizate de autorul Dan Eduart Buruiană din Năvodari (primul din dreapta) care s-a întîlnit la Brașov cu autorul Valentin Ionescu din București (primul din stânga)































Niciun comentariu: