marți, 15 septembrie 2020

Craiova de altădată - un album de colecţie!


„Acest album nu  are  pretenția de a fi o istorie a Craiovei.
Au făcut acest lucru, în mod remarcabil, istorici care au studiat temeinic și profesionist documentele de arhivă privitoare la istoria orașului nostru, precum Otilia Gherghe, Luchian Deaconu, Dinică Ciobotea, Paul Rezeanu, Alexandru Firescu, Nicolae Andrei și mulți alții.

Am considerat însă o datorie de fiu al orașului să prezentăm craiovenilor de toate vârstele – și nu numai lor, ci tuturor celor care iubesc orașul nostru – imagini din Craiova de altădată. Privind ilustrațiile cărții, cititorii vor avea în față imagini din Craiova de odinioară. În memoria celor mai în vârstă sau în imaginația tinerilor vor apărea clădiri demult demolate, oameni îmbrăcați după moda de acum 50 sau mai bine de 100 de ani, mijloace de transport uitate (birje, autoturisme, autobuze), iluminatul stradal, reclamele comercianților, într-un cuvânt atmosfera orașului.

Lucrarea se dorește a fi un demers recuperator al memoriei orașului. Craiova este un organism viu, se dezvoltă continuu. Noul ia rapid locul vechiului. Casele vechi de peste un secol, puține câte mai rezistă astăzi, nu mai au strălucirea de odinioară. Îmbrăcămintea oamenilor s-a schimbat, birjele începutului de secol au rezistat până prin anii interbelici, când au început să fie înlocuite de autoturisme. Strada Unirii a fost aproape complet demolată pe sectorul Prefectură-Minerva după cutremurul din 1977. Vechile case care străjuiau Calea București și strada Cuza Vodă au fost înlocuite de blocurile construite la sfârșitul anilor ’60. 

Despre cum arăta Craiova și locuitorii ei vorbesc imaginile din această carte. Unora le vor provoca nostalgii, altora li se va satisface curiozitatea. Cartea se bazează pe cărțile poștale din colecția noastră (cu câteva excepții marcate în acest sens), la care am adăugat pentru un pic de culoare locală reclame din anuarele ziarului Patria pe anii 1911, 1912 și 1913, câteva fotografii și puține documente din arhiva personală.

Capitolele volumului sunt structurate pe baza unui sistem mixt, atât punctual (Palatul Prefecturii, Palatul de Justiție, Piața Nouă, Palatul Jean Mihail etc), cât și tematic (biserici, școli, unități militare, obiective feroviare etc) sau topografic (străzi). Imaginile prezentate sunt dintr-o perioadă lungă, mai bine de o jumătate de secol, care începe la sfârșitul veacului al XIX-lea (mai precis în 1897 când am identificat prima carte poștală ilustrată apărută cu imagini din Craiova) și se prelungește până în deceniul 6 al secolului trecut.

La sfârșitul volumului este o anexă care cuprinde planul orașului și harta judetului Dolj din perioada interbelică, precum și o listă cu editurile și atelierele foto la care au apărut ilustrate din Craiova. Multe edituri sunt craiovene, altele din București și doar câteva (dar cu superbe litografii) din străinătate.”

Dr. Cristian Scăiceanu

Cuprins:

Introducere
1. O privire și câteva vederi generale asupra Craiovei
2. Bulevardul și zona Grădinii Mihai Bravul
3. Bisericile orașului
4. Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”
5. Palatul Prefecturii
6. Ștrandurile Craiovei
7. Piața Nouă
8. Monumentele Craiovei
9. Palatul Justiției
10. Casa Albă
11. Gara
12. Teatrul Național
13. English Park
14. Casa Glogoveanu
15. Parcul de la Breasta
16. Palatul Jean Mihail
17. Bănci
18. Străzi din Craiova
19. Industria craioveană
20. Vizite regale
21. Armata
22. Școli
23. Strada Unirii
24. Parcul Romanescu
25. Diverse

Albumul  a fost publicat de editura Oscar Print din Bucureşti şi poate fi răsfoit aici:


Are 352 de pagini alb-negru şi în culori, format 28.5×23.5 cm şi costă 140 de lei.

Se va  lansa joi, 17 septembrie,  la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, în prezenţa autorului, care va oferi autografe ;i va discuta cu cititorii. 


Persoanele interesate de acest album, dar nu pot participa la lansare, ne pot scrie la adresa bdargonaut@yahoo.com şi vom transmite cererile  autorului.


Niciun comentariu: