luni, 3 august 2020

Expoziție și dublă lansare de carte la Biblioteca Aman din Craiova - foto-reportaj


În week-end-ul trecut s-a derulat la Craiova un mini-salon de benzi desenate. Îl putem numi, păstrând proporțiile, salon BD,  pentru că a prezentat publicului două expoziții:
-una  out-door, pe gardul bibliotecii județene, BDC, cu aproape 40 de planșe realizate de  cei  patru creatori de BD din Craiova,  Cristian Ciomu, Valentin Iordache, Marian Mirescu și Viorel Pîrligras.


-O mini-expoziție de cărți de exegeză a benzii desenate dar nu numai, scrise de Dodo Niță, cărți aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene din Craiova.


Expoziția a durat două zile, lansarea celor două cărți,  două ore.  Peste 40 de oameni au înfruntat căldura “torențială” pentru a veni la întâlnirea cu banda desenată craioveană. Prieteni și colegi, dar și câțiva  părinți cu copiii lor, lucru absolut firesc, ținând cont că ei trebuie să fie publicul obișnuit al publicațiilor BD de la noi.




Am fost onorați de prezența la manifestare a domnului Marcel Voinea, președintele Uniunii
Artiștilor Plastici  - filiala Oltenia, a doamnei Elena Trăilă, președinta asociației ”Acțiuni
Culturale Francofone”, Marius Dobrin, scriitor și critic de artă, dar și a mai multor jurnaliști
precum Petrișor Militaru (revista Mozaic),  Mircea Liviu Goga (Radio Oltenia Craiova) sau
 Emilian Mirea (ediție.ro). 
Acesta din urmă a și publicat, în aceeași zi, un  scurt rezumat al manifestării:

”Lansarea cărților celor doi autori – Povestiri desenate istorice și comice, de Cristian Ciomu, și Colecția “Clubul Temerarilor” de Dodo Niță s-a bucurat de un real succes.
Desfășurat în curtea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, evenimentul a beneficiat de participarea a mai multor personalități culturale locale.
Actrița Oana Stancu de la Teatrul Național “Marin Sorescu”  din Craiova, a prezentat o dramatizare după textul benzii desenate Moartea lui Decebal de Cristian Ciomu, iar momentele muzicale au fost susținute de rapsodul popular Cornel Popescu și violoncelistul Mircea Suchici.”



Așa cum spune și Emilian Mirea în articolul său, publicul prezent a plecat mulțumit de la manifestare, încântat de scurtul moment muzical și liric prezentat,  dar și cu câteva zeci de albume ale lui Cristian Ciomu, care a desenat pentru fiecare o dedicație personalizată.
Totuși, a fost și un nemulțumit, care a plecat cu mult inainte de terminarea manifestării. Iată ce a scris  Marian Mirescu pe grupul FB pe care îl animă:


”Răscruci BD la Biblioteca „Aman”, cu expo BDC pe gard. Înăuntru, „leopardul”... Veți vedea ce-a fost în foto și video.
Am plecat după o jumătate de oră. Primul vorbitor era în vervă... Iar audiența era prea tânără pentru mine, cu o medie de sub 60 de ani.
Practic distanțarea demult și puteam în sfârșit să o exercit firesc, sanitar, chiar legal, fără a părea (iar) distant. N-a fost să fie.
Nu m-a văzut nimeni când am intrat pe poarta de la „Farago”, unde era „scena” și nu m-a auzit nimeni când am adresat un distant și general „Salutare!. […] Și am făcut poze, precum se vede, Nu-s preluate, aș fi menționat acest lucru. N-am purtat mască, recunosc.”
















Niciun comentariu: