joi, 27 februarie 2020

LIVIA RUSZ – 28.09.1930-25.02.2020



A urcat la stele Marea Doamnă a celei de-a noua arte!

S-a închis definitiv un capitol din istoria graficii românești... 
Am pierdut unul dintre cei mai dragi și apropiați prieteni din lumea artistică...
Din fericire - prin opera lor - artiștii sunt nemuritori!


În cele ce urmează am reprodus  mesajele primite pe facebook de la autori de benzi desenate, pictori, jurnalişti,  prozatori, poeţi, un ambasador, toţi cititori şi admiratori ai doamnei Livia Rusz:



Adrian Tanasoiu ce veste tristă! Rățoiul Mac a ramas orfan???

Dodo Niţă Din păcate, da. În septembrie doamna Livia ar fi aniversat 90 de ani.



Cezar Mihai Pârlog Doamna Livia Rusz?



Ovidiu Pecican Livia Rusz? Dumnezeu să o odihnească, ce talent excepțional! Aventurile lui Măcușor din copilăria mea... și toate celelalte... "Basmele" lui Hauff... Mulțumim de daruri! 



Basceanu Ana-Maria O, ce rău îmi pare! Chiar aşteptam scrisoarea de la dânsa înainte de mărţişor, care nu a lipsit în niciun an,  de când am cunoscut-o la Bucureşti… Acum înţeleg de ce nu a mai sosit...

Dodo Niţă Era imobilizată la pat de vreo trei săptămâni. Am vorbit cu dânsa la telefon acum o lună. Ultima oară.



Dinca Gabriel Offff....



Dinica Cristian Ovidiu Dumnezeu sa o odihnească Ne-a încântat copilăria!



Anghelescu Dana  Am iubit cartea asta!



Alexandra Goldillo O mare pierdere pentru noi toţi, amintirea ei va rămâne în veci …



Sorina Georgiana Dumnezeu să o odihnească!



Patrascu Constantin-flavius O veste foarte tristă, tocmai ce pomenisem cu o zi înainte, într-o conversaţie,  despre frumusețea benzilor desenate ale acestei mari artiste.



Adrian Cioroianu Hm…Nu pot să cred!



Daniela Ivan Dumnezeu să o odihnească! Drum lin!



Adrianoussis Thebas Şi ce mult îmi doream un autograf de la dânsa.



Gabi Rusu Offff...Dumnezeu să o odihnească. Tocmai am cumpărat dintr-un anticariat cartea cu Cipi...Ce mare pierdere...



Alice Lopez Dumnezeu să o ierte…



Mihai Firică Cartea preferată a copilăriei mele: "Cipi, acest pitic uriaș!" I-am dăruit-o fiului meu. Dumnezeu s-o odihnească!



Mihai Spatariu O MARE Artistă. Lumină şi Pace şi Iubire!



Dan Horatiu Popa Cipi, Mac și Cocofifi vor trăi veșnic, chiar dacă cea care le-a dat viață a plecat în Lumină…


Arina Stoenescu Ce trist, cu regrete și multe mustrări de conștiință că nu am apucat să publicăm în română “Nu-i aur tot ce lucește”. Ultima scrisoare de la Livia Rusz am primit-o numai acum câteva luni, ca întotdeauna plină de căldură și încurajări. Cartea este încă în lucru. 




Tudor Banus O mare artistă !

Tudor Banuş este fiul Mariei Banuş


Alexandru Nicau Cea mai tristă veste. 



Ion Maria Dumnezeu să o odihnească!



Valentin Tanase Dumnezeu să o odihnească cu spiriduşii şi cosânzenele raiului! Am avut privilegiul de a o cunoaşte, respecta şi admira pe marea artistă.



Cristian Ciomu În copilãrie am trãit multe momente de bucurie, alãturi de creaţiile perfecte ale Liviei Rusz în publicaţii pentru copiii din România. Priveam ore în şir desenele ei. Aveau o frumuseţe aparte pentru cã veneau de la o artistã cu un suflet foarte frumos. “Poveşti, povestiri, amintiri” de Ion Creangã sau “Cenuşereasa” de Fraţii Grimm au ilustraţii fabuloase semnate, Livia Rusz, revista “Cutezãtorii” a beneficiat de la primul numãr de arta şi talentul sãu în banda desenata “Dan Buzdugan” iar cãrţile “Cipi acest pitic uriaş” de Fodor Sandor şi “Hai în lunã “ a Luciei Olteanu, ilustrate tot de doamna Rusz, le-am citit cu aceeaşi bucurie în ’78 /’79 când eram deja student la arhitecturã, împreunã şi cu soţia mea tot arhitectã. Pe toate le-am pãstrat ca pe o comoarã dragã şi le-am transmis fiului meu, acum şi el un fan al Liviei Rusz şi al benzilor desenate.
Înainte de ’89 Livia Rusz a emigrat din România. Prietenul Dodo Niţã, a reuşit în ultimii ani sã fãcã o punte între noi şi aceastã mare artistã, care trãia de mulţi ani în Ungaria şi am redescoperit-o pe marea artistã, mereu fericitã când mai întâlnea fani români. De la el am primit veşti mereu şi frumosul album de bandã desenatã “ Mişkati intervine “.
Tot el a adus azi şi vestea care este pentru mine mult mai tristã, pentru cã dispariţia Liviei Rusz seamănã cu a mamei mele, tot la aceeaşi vârstã şi chiar acum un an.
Dumnezeu s-o odihneascã în pace şi luminã!


Albumul DAN BUZDUGAN, editat de Clubul bedefililor din Ungaria şi Asociaţia Bedefililor din România 


Daniel Eduart Buruiana Dumnezeu să o odihnească!



Puiu Manu O veste dureros de tristă! Tristă pentru toţi iubitorii de bandă desenată şi nu numai !Am cunoscut şi alte minunate lucrări de adevărată artă într-o vizită la ea acasă. Frumusetea lor m-a impresionat până la lacrimi ! Şi în corespondenţa purtată cu această MINUNATA DOAMNĂ A ARTEI,  de fiecare dată ne  aduceam aminte de acele minunate momente de adevărată bucurie ! Ultima corespondenţă a fost de sărbători,  în plic punând şi  obişnuitul desen de care se bucura de fiecare dată şi aşteptam frumoasele rânduri de răspuns. Cu adevărat O LACRIMĂ pentru această minunată doamnă!

Ana-Maria Băsceanu, Livia Rusz, Dodo Niţă - 2012

Notă. Majoritatea ilustraţiilor din această postare au fost preluate din albumul facebook al Anei-Maria Băsceanu.

Un comentariu:

Mihai Timosenco spunea...

Este o veste foarte,foarte trista. Din pacate am a flat doar acum :(. Livia Rusz un mare nume in ilustratia de cate, si banda dasenata. Arta ei am intalnit-o rar in oraselul izolat unde copilarit, dar cand am dat de coperti, ilustratii, fragmente au fost o adevarata relevatie. Stilul greu de confundat, foarte precis si armonic, de poveste. O ilustratie pura, sincera, pozitiva. Te indragostesti spontan si nu iti da drumul mult timp. Se tipareste undeva in coltul mintii.
O veste trista, o pierdere imensa, dar pe cealalta parte mii de multumiri. Arta Maestrei ilustratiei va ramane printre noi mult timp, poate vesnic, cat va exista lumea pe care o stim.
Drum lin si somn usor, povestea continua...