marți, 23 iulie 2019

Salonul „BD Constanţa 2019” – foto reportaj






  În week-end-ul 7- 9 iunie porţile Muzeului de Artă din Constanţa s-au deschis – din nou - larg,  pentru vizitatorii celei mai noi ediţii a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România.



 
 Vernisajul expoziţiilor s-a făcut în prezenţa unor  diplomaţi şi personalităţi precum Michel Monsauret, ataşat de cooperare educaţională  al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Jean-Michel Indirizzi, preşedintele Uniunii Francezilor din România  şi  Doru Glăvan, consulul onorific al Franţei la Constanţa, gazdă fiind doamna Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă.


Erau prezenţi, în calitate de invitaţi de onoare, cei mai îndrăgiţi autori de benzi desenate din România - Puiu Manu, Radu Marian, Şerban Andreescu, Vali Ivan, Octav Ungureanu,  Mircea Arapu, cetăţean francez de origine română, singurul artist din ţara noastră care a colaborat mulţi ani cu celebra revistă Pif Gadget, precum şi profesorul universitar Ion Manolescu, unul dintre rarii exegeţi români ai celei de-a noua arte. 


 




Vizitatorii au putut să admire expoziţia colectivă „50 de ani de la apariţia primului  număr al revistei Pif Gadget”, care prezenta desene rare  ale unor mari autori de la Pif precum André Cheret, Jean Cezard, René Bastard  şi planşe originale desenate de Pierre Tranchand (Marine), Mircea Arapu (Arthur le fantome justicier) sau Herlé (Pif), au răsfoit  reviste Pif de acum 50 de ani şi s-au fotografiat cu Rahan (silueta decupată la mărime naturală)!

 
 De asemenea, şi-au bucurat privirile cu frumoase desene şi benzi desenate ale lui Puiu Manu (exclusiv planşe originale), Şerban Andreescu, Radu Marian şi Octav Ungureanu.


Autorii BD prezenţi  au oferit zeci de autografe  - scrise sau/şi desenate - pe noile lor publicaţii.


Puiu Manu a semnat   «Trei poveşti minunate»  cel mai recent album BD al său, în care a oferit noi identităţi grafice unor personaje îndrăgite precum Dorothy din "Vrăjitorul din Oz", Jack din "Jack şi vrejul de fasole"şi Aladin din "Aladin şi lampa fermecată”. Evident s-au  vândut foarte bine şi celelalte albume ale sale, precum şi „Monografia Puiu Manu”.


Mircea Arapu a lansat la Constanţa o ediţie specială a albumului său  « Les Nouvelles Aventures de Placid et Muzo » cu peripeţiile celebrelor personaje inventate de Arnal acum mai bine de 70 de ani. Cu sprijinul unor scenarişti francezi precum  Maric, Herlé, François Corteggiani etc.,  artistul român a  imaginat  noi peripeţii ale celor două personaje antropomorfe, spre bucuria vechilor şi noilor cititori.


Vali Ivan, pe care toată lumea îl cunoaşte în calitatea sa de caricaturist, a revenit la vechea sa pasiune, banda desenată, lansând la Constanţa - în premieră naţională -  romanul grafic  poliţist  "Sherlock Holmes – Negustorul de arme nucleare", în care un urmaş modern  al celebrului detectiv creat de Arthur Conan Doyle trebuie să găsească  -contra cronometru - o bombă nucleară ascunsă de terorişti în inima Londrei. 

Cărticica lui Octav Ungureanu, „Auzite în RATB”, o colecţie de glume desenate haios de autor s-a bucurat de asemenea de mult succes.


 La fel şi albumul „Fabule de Lafontaine” desenat de Şerban Andreescu sau « Minitehnicus. Misterul roboţilor» desenat de Radu Marian.


Noutatea absolută a salonului de benzi desenate a fost prezenţa la Constanţa  a redacţiei revistei Fabulafia,  care a lansat aici cel mai nou număr al publicaţiei sale. Revista, cu un pronunţat caracter ludic-educativ, publică poveşti, poezii, articole de cunoştinţe generale, toate bogat ilustrat,  precum şi două seriale de benzi desenate: „Peripeţiile extraterestrului Kalamaika” desenate de Livia Rusz, „Bazil şi Oana”, cele mai noi personaje inventate şi desenate de Mircea Arapu. 




Practic, aproape fiecare dintre sutele de copii şi tineri  (poate chiar mai mult de o mie) care au trecut pragul muzeului, a plecat fie cu o revistă (sau mai multe), un album BD (sau mai multe), cu  abţibilduri sau figurine BD.  
 Majoritatea vizitatorilor au fost elevi, care au venit la manifestare însoţiţi de profesorii sau părinţii lor. Totuşi au fost prezenţi şi numeroşi vizitatori adulţi, curioşi sau pasionaţi de benzi desenate. I-am remarcat printre aceştia din urmă pe artistul Radu Oltean din Bucureşti, pe avocatul Radu Cătăniciu din Piteşti, cititori fideli care nu lipsesc de la nicio ediţie a salonului BD, şi am făcut cunoştinţă cu un nou bedefil, Dan Buruiană,  care a venit special de la Năvodari pentru  a cunoaşte personal marii creatori BD prezenţi la salon.În cadrul meselor rotunde, profesorul Manolescu a prezentat câteva piese rare din colecţia sa (el fiind cel mai mare colecţionar pifofil din România), doamna Cristina Durică, editoarea revistei Fabulafia,  a încurajat tinerii artişti să-i propună desenele lor spre publicare, iar domnul Puiu Manu şi Şerban Andreescu au vorbit despre proiectele lor de viitor. 




În paralel cu celelalte activităţi,  în timpul salonului s-au derulat în permanenţă ateliere  de iniţiere în arta benzii desenate, susţinute de Octav Ungureanu şi Sorina Oprea. 






Duminică  s-au decernat premiile concursului naţional de benzi desenate realizate de copii. S-au primit în jur de 300 de planşe, de la elevi din Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Mangalia, Constanţa etc. După o primă selecţie au rămas în competiţie 35 de  tineri autori. Planşele lor au fost jurizate de artiştii BD prezenţi la salon, care au decis să nu acorde premiul I, II, III, ca de obicei, ci fiecare dintre ei au  premiat cu câte un album cu dedicaţie personalizată,  banda desenată care le-a plăcut cel mai mult. 



Iată numele tinerilor concurenţi premiaţi:
- Cicortaș Iulia, Constanța - premiul Octav Ungureanu
- Gelal Ester,  Constan
ța - premiul Mircea Arapu
- Beis Monica, Bucure
ști - premiul Revistei Fabulafia
- Hudescu Denisa, Constan
ța - premiul Revistei Fabulafia
- Fefea Teodora-Maria, Constan
ța - premiul Dodo Niță
- Pu
șcașu Manuel,  Timișoara - premiul Vali Ivan
- Pavel Ioana,  Bucure
ști - premiul Puiu Manu
- Le
ța Mirela-Roxana, Constanța - premiul Dodo Niță
- Stănel Oana-Carina, Bucure
ști - premiul Radu Marian
- Ghi
țescu Ecaterina,  Constanța - premiul Șerban Andreescu.
Avem certitudinea că vom mai auzi despre unele dintre aceste nume.
 

Aflat la cea de-a 26-ediţie şi devenit de-acum  o manifestare tradițională, Salonul a fost  organizat în cadrul Sezonului France-Roumanie 2019 de către Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Asociația Edumedia, Alianța Franceză din Constanţa, Asociaţia UFE Roumanie,  Asociația Bedefililor din România, cu sprijinul Muzeului de Artă Constanța, Hotel Ibis Constanța şi Carrefour România.







Niciun comentariu: