vineri, 29 ianuarie 2016

Alex Talambă – primul român premiat la Angoulême!




 La cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional al Benzii Desenate de la Angoulême albumul Pandora Beach, desenat de Alex Talambă după scenariul lui Eric Borg a primit  « Premiul Liceenilor ».
 Acest premiu confirmă extraordinarul talent al lui Alex Talambă,  precum şi faptul că  nu m-am înşelat în anul 2012, atunci când l-am numit pe tânărul artist « vârful de lance al noii generaţii de autori BD români ». 

Pandora Beach  povesteşte vacanţa « low cost » a  două cupluri de tineri francezi, Mehdi şi Albane, Antoine şi Stephanie, în Grecia.  Orientându-se după un ghid turistic vechi de zeci de ani, cei patru aleg să petreacă  o scurtă vacanţă la o pensiune dintr-un mic sat de pescari. Ajunşi la Zarkos, destinaţia lor finală, constată că sătucul era complet abandonat, iar tânăra proprietară a pensiunii din ghid este acum o babă urâtă şi ciudată, care se pare că ţine închisă într-o magazie o haită de câine înfometaţi.  În plus, populaţia sărăcită de criză  şi invazia refugiaţilor arabi constituie fundalul frumoasei vacanţe a tinerilor  francezi.
Cu toate astea cei patru tineri, după o ciorovăială zdravănă, decid să-şi petreacă vacanţa acolo, pentru că marea e limpede şi cerul fără nori.
Tamba desenează excepţional atât personajele cât şi decorurile şi chiar atunci când în desenele sale apar case părăsite şi mormane de gunoaie, parcă nu sunt atât de insuportabile, ca în realitate.


În schimb Eric Borg a scris un scenariu de groază, la propriu, inspirat parcă de Psycho şi de filmele de genul Ştiu ce ai făcut astă vară.  Spaima şi frica se insinuează treptat, treptat,  în naraţiunea grafică şi cititorul trăieşte stările de spirit şi coşmarurile  lui Mehdi, personajul principal, cu spaima în suflet.
Ca orice film şi carte de groază, şi Pandora Beach include  moartea violentă a unuia dintre personaje,  dar criminalul nu este cel la care te-ai fi aşteptat.

Bref, Pandora Beach este o bandă desenată care se citeşte cu sufletul la gură şi atunci când o termini, aştepţi cu înfrigurare volumul doi, deja anunţat de autori pentru sfârşitul anului. 
Albumul are 60 de planşe desenate, la care se adaugă un caiet de desene şi schiţe ale lui Tamba precum şi notele lui Borg  care ne informează despre proiectul său iniţial, şi mai horror  decât versiunea actuală – thriller psihologic.
Pandora Beach poate fi achiziţionat pentru doar 50 lei la librăria on-line supererou.ro 

Albumul a fost finanţat prin crowfounding şi Tamba face o surpriză uriaşă unora dintre finanţatori, imortalizându-le chipul  pe ultima pagină a albumului!



Felicitări pentru premiu,  Alex Talambă!



Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.bdangouleme.com/348,prix-bd-des-lyceens