marți, 21 octombrie 2014

Ziarul Telegraf: « Peste 1.000 de vizitatori la Salonul de Bandă Desenată »(c) HAC!BD


"De aproape un sfert de veac, Salonul Internațional al Benzii Desenate unește și reunește, la Muzeul de Artă, bedefili de toate vârstele: de la țânci atrași de povești colorate și adolescenți până la părinți, bunici și alte persoane care, sub... aerul serios, nutresc adevărate pasiuni pentru cea de-a noua artă. La fel s-a întâmplat și în weekend, la Muzeul de Artă, unde s-a desfășurat, de vineri până duminică, cea de-a XXIV-a ediție a SIBD. Peste 1.000 de vizitatori, mulți dintre ei copii de la școlile din Constanța, Cernavodă, Agigea și Eforie Sud, au venit să viziteze expozițiile. Ei și alții au venit să-i vadă pe simpatici motani Zbeng și Zbântui, să-l întâlnească pe micuțul extraterestru Zobb, să primească autografe cu dedicații de la maestrul Puiu Manu, „seniorul” benzii desenate românești, sau să-și îmbogățească colecțiile de BD, cu noile apariții editoriale.

Din programul salonului nu au lipsit mesele rotunde cu subiecte de actualitate, cum ar fi cea despre BD la feminin, care a dat și tema acestei ediții a evenimentului. 

Puiu Manu în dialog cu invitatele suedeze

Marius  Leştaru, Puiu Manu, Adrian  Cioroianu, Şerban Andreescu, Octav Ungureanu


CONCURS AD-HOC
 Mai mult decât o etalare de planșe, de întâlniri, dezbateri și sesiuni de autografe, SIBD reprezintă și o pepinieră de talente, care au ocazia să se afirme și să calce pe urmele cunoscutului Alexandru Ciubotariu, alias „Ciubi” sau „Pisica pătrată”, graficianul constănțean care s-a lansat la acest salon. Față de edițiile trecute, când planșele se trimiteau prin poștă, anul acesta, concursul s-a desfășurat pe loc, inspirația de moment, talentul la desen și cunoașterea limbii franceze jucând un rol important. Chiar și în aceste condiții, adolescenții s-au dovedit a fi la înălțime. Misiunea juriului, format din președintele Asociației Bedefililor din România (ABDR), Dodo Niță, prof. univ dr. Adrian Cioroianu și graficienii Puiu Manu, Şerban Andreescu și Octav Ungureanu, nu a fost ușoară. 

 După deliberări, palmaresul s-a conturat astfel: Ana-Maria Grigorov  - Premiul I, Maria Voinea - Premiul II și Diana Focșăneanu - Premiul III. Cele trei premiante sunt eleve ale Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, la fel ca și ocupanta locului IV - Claudia Cernagor și Ștefan Florinel Neculai - locul V. O mențiune specială, pentru ilustrație, a primit Bianca Paraschiv, de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”. 

Premianţii la concursul de benzi desenate
PREMII PENTRU ZBENG, ZBÂNTUI ȘI ZOBB
„Mergeți la Alianța Franceză Constanța (n.r. - principalul organizator al SIBD), unde veți găsi o bibliotecă extraordinară cu bandă desenată și în felul acesta, veți învăța și limba franceză”, a spus președintele ABDR, Dodo Niță, co-organizator al Salonului.

 Festivitatea de premiere a avut loc, ieri, în încheierea SIBD și tot atunci s-au acordat și distincții profesioniștilor. Anul acesta, premiile oferite de ABDR au ajuns la Raluca Dragomir, pentru primul ei album de BD, „Zbeng și Zbântui”, și la Octav Ungureanu, pentru „Zobb - un extraterestru în București”."

Mirela Stângă
ziarul Telegraf, 20 octombrie 2014

Premierea Ralucăi Dragomir

 
Premierea lui Octav Ungureanu

Fotografii de Andy Filipov 

Niciun comentariu: