luni, 14 iulie 2014

MATTY - 90 de ani de la naştere


Matty - foto preluată de pe blogul d-lui Victor Antonescu
 

Matei Aslan (pe care milioane de români l-au cunoscut cu pseudonimul artistic Matty), s-a născut la Ismail (în Basarabia)  pe 7 mai 1924, într-o familie de armeni.
 A absolvit Facultatea de Arte Frumoase din Bucureşti în 1948, iar în 1950 a fost angajat la departamentul de Animaţie  al Studioului de Film, unde a colaborat cu Ion Popescu Gopo. A realizat el însuşi mai multe filme de animaţie între 1953-1981. 



A debutat publicistic  în 1946,  numele său apărând în numeroase ziare şi reviste ale vremii, dar mai ales în  Urzica, Sportul Popular, Flacăra,Tribuna României etc.
A rămas în memoria contemporanilor săi mai ales datorită rubricii de caricatură „Una pe zi” din ziarul România Liberă, pe care a alimentat-o vreme de 17 ani, între 1967-1983. 
De câte ori a simţit nevoia, Matty nu a ezitat să-şi secvenţializeze caricaturile şi  să le transforme în stripuri (scurte benzi desenate). Acestea au apărut mai ales în albumele de caricaturi:
- Matty: în Deltă, album personal, ed. Sport-Turism, 1981;
            - Din Haz în Haz, album colectiv,  ed. U.A.P, 1986.
După decesul său, survenit pe 21 septembrie 1995 la Bucureşti, câţiva pasionaţi au încercat să-i  păstreze vie memoria,  prin intermediul unor expoziţii retrospective organizate la Craiova în anul 2000 (Gabriel Bratu), la Bucureşti în 2011 şi din nou la Craiova în 2012. Ultimele două expoziţii au fost realizate cu sprijinul doctorului Paul Stoica, cel mai pasionat promotor al domeniului caricaturii şi nu numai şi de aceea va invit să citiţi şi mai multe despre opera grafică  a marelui Matty pe blogul  colo-ro.





 

 


Niciun comentariu: