miercuri, 14 mai 2014

Muzeul Benzii Desenate din România


afiş realizat de Mircea ArapuPe data de 16 mai, la orele 19.00,  se deschide la Galeria « Arta »  din Craiova expoziţia « Muzeul Benzii Desenate din România ».

Expoziţia se constituie într-o panoramă a celei de-a noua arte, acoperind 90 de ani din istoria sa (de la naşterea lui Haplea, în 1924, până la apariţia romanului grafic Cei de dincolo : In trecătoare, în 2014).
 Vor fi expuse planşe şi desene originale, serigrafii, afişe  şi albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de BD români sau de origine română.

Pentru prima oară în România vor fi prezentate  la un loc lucrări  ale unor autori români publicaţi în străinătate : Sandu Florea şi Şerban Cristescu în SUA;  Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Marco Ilin în Franţa şi Belgia;  Mihai Timoşencu în Ucraina ;  Costel Curelaru în Italia.  

La vernisaj vor fi prezenţi autori din Bucureşti, Craiova, Piteşti, Caracal şi Sibiu.
 Cu această ocazie se vor lansa următoarele albume de benzi desenate :  Ioniţă Tunsu de Puiu Manu şi Marius Lestaru; Abu Hassan. Povestiri şi schiţe de Şerban Andreescu, după I.L. Caragiale ;  Cei de dincolo : In trecătoare, de Alex Talambă şi George Drăgan precum şi numărul 20 al revistei Comics, editată de Octav Ungureanu.

Dodo Niţă, organizatorul  expoziţiei,  este autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti (editura Vellant, 2010), al Dicţionarului Benzii Desenate din România (editura MJM, 2005) şi al altor 7 volume de exegeză a benzii desenate, unele dintre el fiind traduse în franceză, engleză, suedeză şi maghiară.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 mai 2014.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Expozitia este una dintre cele mai interesante pe care le-am vazut pana acum,dl. Nita Dodo fiind printre putinele persoane care reusesc sa duca mai departe spiritul benzii desenate in Romania. Prin eforturile sale dl. Nita este un exemplu de daruire in favoarea unei pasiuni de o viata. Multumim !