vineri, 8 martie 2013

La Mulţi Ani, Mircea Arapu!



Mircea Arapu la expoziţia PIF de la Sala Dalles


Mircea Arapu s-a născut la Bucureşti pe 8 martie 1955. Pasionat de benzi desenate şi talentat la desen, participă în 1970 la concursul BD “Aventurile colegului Minitehnicus” organizat de revistele Cutezătorii şi Pif Gadget  şi obţine o diplomă de merit. Încurajat  de acest succes,  decide: se va face autor de benzi desenate! Din păcate proiectele sale sunt refuzate de revista Cutezătorii şi de editura Stadion. Dezamăgit, dar nu descurajat, în decembrie 1978 pleacă la Paris, hotărât să-şi împlinească visul. 


În 1979 câştigă un concurs de BD şi este publicat de  revista Les vacheries de Corinne à Jeannot editată de  Jean Tabary.
În 1980 editează el însuşi  prima publicaţie  de BD româneşti în limba franceză, fanzinul Peur, în  numărul său unic publicând, alături de propriile-i BD-uri, Zuzz, Chuck, Merveilleuse Soirée,  pe cele ale prietenilor  Traian Marinescu, Valentin Tănase şi Sorin Anghel şi doar câteva luni mai târziu îi apare şi un album erotic, Le Parfum qui rend fou, sc. Robert Merodack, la editura Dominique Leroy.
În “mica” lume a benzii desenate franţuzeşti  Peur atrage atenţia asupra sa şi,  drept  consecinţă,  anul următor Mircea Arapu  este invitat de onoare la Festivalul BD de la Angouleme, unde participă cu o expoziţie de planşe originale, iar în Histoire Mondiale de la Bande Dessinée,   coordonată de Claude Moliterni şi publicată de editura Piere Horay,  semnează primul articol în limba franceză despre banda desenată românească.
In 1982 Mircea Arapu îşi vede, în sfârşit, visul împlinit: în nr. 695 din Pif Gadget apare  primul episod din Arthur le fantome desenat de el pe scenariul lui Raymond Maric (preluând personajele lui Jean Cezard). Vor urma alte 35 de episoade, vreme de 5 ani. Între 1986-1987 mai desenează trei episoade din seria Pif et Hercule şi alte trei din Placid et Muzo (pe diverse scenarii), numeroase coperţi si pagini de prezentare a gadget-ului.


Dar bucuria nu este de lungă durată. Pif Gadget traversează o perioadă financiară foarte dificilă şi renunţă la mulţi dintre colaboratorii săi. După ce alte proiecte ale sale, propuse  revistei Mickey sau  editurii Dargaud capotează,  Mircea Arapu  se refugiază  în domeniul publicităţii,  unde va lucra între 1988-2005 şi va folosi limbajul BD ori de câte  ori  va avea ocazia.
În 1993  colaborează, ca asistent  al desenatorului Christian Godard, la realizarea albumului Le cocon du desert, din seria “Martin Milan” iar în 2005 colorează pe calculator un alt album al lui Godard, Il était une fois le Tuyeti, din seria “La Jungle en folie”. Tot în acest an este angajat la noua revistă Pif Gadget (lunară) revenind la  dragostea sa dintotdeauna. În afară de tehnoredactare, Mircea Arapu publică aici desene, benzi desenate şi semnează patru coperţi, până la sfârşitul lui 2008, când revista PIF dă faliment din nou.
După această dată antamează o colaborare de lungă durată cu mica editură Taupinambour, specializată în reeditarea clasicilor benzii desenate franco-belgiene în tiraje mici şi mijlocii. Astfel, cele 35 de povestiri desenate cu aventurile fantomei Arthur, au fost adunate între coperţile a 3 volume speciale, prefaţate de maeştri ai BD-ului francez şi însoţite  de desene inedite ale sale.
Ulterior, pentru acelaşi editor,  Mircea Arapu  va semna numeroase coperţi la integrala Arthur le Fantome desenate de Cezard precum şi la integrala peripeţiilor puştilor din seria Les As desenată de Greg.


În ţara noastră benzile desenate de M. Arapu apar, sporadic din păcate,  în revistele Haz în Vacanţă (1995), Dino (1997) sau Carusel (2005).

Harap Alb, în viziunea lui... M. Arapu!
Împreună cu subsemnatul şi diverşi desenatori din România, Mircea Arapu participă la Saloanele BD de la Charleroi (Belgia, 1993), Angouleme (Franţa, 2004 –  unde desenează afişul expoziţiei româneşti) şi Bruxelles (Belgia, 2007).
În 2008 este invitat de onoare la Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România, “BD Constanţa”, o ediţie specială „Pif en Roumanie”, organizată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la naşterea  celebrului personaj Pif le chien, alături de François Corteggiani, redactor şef, Herlé şi Marc Wasterlain, desenatori ai revistei dar şi de cunoscuţii pifofili români Ion Manolescu, scriitor, Radu Marian şi Cristian Ciomu, arhitecţi.
În 2012 Mircea Arapu revine din nou în România, de această dată alături de desenatorii Jacques Kamb şi Dirrick, pentru vernisajul  expoziţiei Pif în România, organizată la Sala Dalles din Bucureşti.
Cu această ocazie, el şi-a lansat albumul monografic Quand je serai grand, je ferai Pif.  Un adevărat volum bibliofil, bogat ilustrat şi în întregime în culori, găsim în el toată viaţa artistului Mircea Arapu, indisolubil legată de cea a revistei Pif Gadget. Povestea începe  când, la vârsta de 4 ani, micuţul Mircea a plecat cu… ITB-ul la Paris şi continuă şi astăzi, când  artistul recunoscut  M. Arapu este invitat la saloanele BD din Franţa, Belgia şi România, ca autor al albumelor din seria “Arthur le fantome”. În fine, mai mult de o treime din carte este ocupată de  benzi desenate cu Pif şi Hercule, Placid şi Muzo etc realizate de el. Un adevărat regal, această carte nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui pifofil!
Acest  adevărat lord al benzii desenate şi-a dedicat viaţa unei mari pasiuni: a noua artă!
Respect şi la mulţi ani, Mircea Arapu!



3 comentarii:

Mircea Arapu spunea...

Ha ha, din ce in ce mai bine documentat !
Multumesc Dodo.

Concretramirez spunea...

Multe salutari, respect si urari numai de bine din partea celor cu care impartaseste aceleasi valori. Ce zi si-a gasit si dl Arapu sa ridice periscopul (sa faca cunostiinta cu lumea asta)... :)Pentru noi, ramane intotdeauna legat de clipele fericite in care am savurat cu nesat desenele dansului, un model de urmat si cu care continuam sa ne mandrim. Prietenia lui este un dar frumos, care trebuie meritat. Sa fie sanatos, sa-i infloreasca cat mai des pe figura acel zambet caracteristic si sa stie ca oricand se intoarce acasa are multi prieteni care-l asteapta cu drag si care apreciaza foarte mult clipele pe care le petrec alaturi de dansul.

Tot inainte!

Unknown spunea...

Pt colectionari, de vanzare Pif nr. 1/1239 si o colectie. Pif,revistele in stare exceptionala.contact ducutudor1980@gmail.com Multumesc