miercuri, 15 februarie 2012

Jean-Claude Denis - Marele Premiu al festivalului BD de la Angoulême 2012

            Cel mai frumos cadou pe care l-a primit vreodată artistul Jean-Claude Denis de ziua sa (e născut pe  1 ianuarie 1951 la Paris)  trebuie să fi fost  Marele Premiu (pentru întreaga operă) decernat,  la sfârşitul lunii ianuarie, în cadrul celei de-a 39-a ediţii a Festivalului International al Benzii Desenate de la Angoulême.
          Cunoscut de bedefilii români, pentru că  a venit în România de două ori : în 1999 ca invitat de onoare la Salonul BD Constanţa şi în 2000, împreună cu  Charles  Berberian, ca invitaţi la “ Fête de la musique et de la BD” de la Craiova,  el a fost şi foarte îndrăgit de aceştia, datorită talentului şi modestiei sale, disponibilităţii şi  dărniciei cu care a împărţit în stânga  şi-n dreapta desene originale şi ex-libris-uri.



Jean-Claude Denis debutează cu benzi desenate în 1977, după mai mulţi ani de ilustraţie pentru diverşi editori. Publică astfel în revista PILOTE o BD cu personaje antropomorfe, Annie Mal, satirizînd societatea franceză de la momentul respectiv. De altfel, majoritatea benzilor sale desenate  oferă cititorilor o viziune critică dulce-amară a societăţii  de consum, iar anti-eroul său, Luc Leroi, a devenit un adevărat model al genului (7 albume între 1981-1998) Alte albume de « poezie desenată », cu un grafism plin de tandreţe,  sunt :
1983 Les Sept Péchés capitaux
1990 – L’Ombre aux tableaux
1991 – Bonbon piment  
1994 – Le Pelican 
1995 – Droles d’Oisifs
2002 – Quelques mois a l’Amelie  (în paralel publicînd şi un roman cu acelaşi titlu şi acelaşi subiect la ed. PLG) ;
2004 – La beauté a domicile
2006 – Le sommeil de Leo
2009 - Nouvelles du monde invisible
2010-2011 : Tous à Matha ! T.1 (2010) et T.2 (2011).

          De semnalat că în albumul Le sommeil de Leo îşi fac o scurtă apariţie şi două frumoase românce, venite să-şi îndeplinească visul la Paris, Gabriela  şi Antoaneta, conform planşei reproduse mai jos.

          Jean-Claude Denis, artist polivalent, este şi un un muzician complet, compozitor şi interpret. Astfel, în anii ’80 face parte din grupurile de desenatori BD muzicieni DENNIS TWIST şi LES HOMMES DU PRESIDENT. In 1997 se lansează CD-ul  Le Cri des sirenes cu cîntece compuse si interpretate de Jean-Claude Denis . In 1999 formează împreună cu desenatorul Charles Berberian  grupul NIGHTBUZZ care concertează la  Paris, Sollies-Ville,  Bruxelles, Craiova, Haarlem (Olanda). Ei  înregistrează cu cîntecele lor discul The Spell  în 2001 iar  patru ani mai tîrziu acesta va fi reluat de editura NOCTURNE, specializată în albume BD ilustrînd cîntecele unor muzicieni celebri şi însoţite de CD-uri cu muzica artiştilor respectivi.
        Jean-Claude Denis este un  adevărat poet al benzii desenate franceze contemporane.

Un comentariu:

Radu Oltean spunea...

Excelenta initiativa Dodo! Era nevoie de asa ceva.... Multumim!