vineri, 21 septembrie 2018

François Corteggiani - 65 de ani!

desen de Motti
François Corteggiani este unul dintre cei mai mari autori de benzi desenate din Franţa. 





Şi la propriu - are doi metri înălţime! şi la figurat - a se vedea numeroasele serii de BD pe care le-a desenat sau le-a scenarizat. Dintre acestea mi-au rămas în memoria afectivă Pastis şi Marine (desenată de Pierre Tranchand).


În 2008, când lumea bedefilă aniversa 60 de ani de la naşterea lui Pif, am organizat împreună cu el ( pe-atunci era redactor şef al revistei lunare Pif Gadget) şi franco-romanul Mircea Arapu,  o ediţie specială a Salonului Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa.
A fost una dintre cele mai frumoase ediţii din cele 25 ale salonului.
N-am să uit niciodată  cum au debarcat în holul mare al Muzeului de Artă, cu numerose cutii în care aveau diversele lor albume, figurine şi mai ales Dictionnaire de la BD roumaine, publicat de editura Taupinambour din Soissons.
Alături de François şi Mircea au mai participat desenatorii Herle din Franţa şi Wasterlain din Belgia.
Corteggiani şi Herle la Constanţa -  foto Mircea Arapu 

Ca interlocuitori ai lor i-am adus pe Radu Marian  şi Cristian Ciomu, câştigători ai concursului BD din 1970 precum şi pe Ion Manolescu, cel mai mare pifofil din România, care tocmai publicase romanul Derapaj, a cărui acţiune se derula pe urmele unui număr misterios al revistei Pif Gadget.
A fost una dintre cele mai frumoase ediţii din cele 25 ale salonului, cu autori de marcă şi un public numeros.

François Corteggiani aniversează azi frumoasa vârstă de 65 de ani. 

La mulţi ani ! Joyeux anniversaire, François !




Niciun comentariu: