joi, 20 septembrie 2018

"EROUL" - o nouă BD de Daniel Danil


Pe 24 aprilie 2005 agenţiile de presă informau despre moartea lui Narcis Sonei, militar român aflat în misiune NATO în Afganistan.Despre această întâmplare tragică  povesteşte în banda sa desenată Daniel Danil, care deţine informaţiile de la o sursă de primă mână:  propriul său frate, la momentul respectiv camarad cu Narcis Sonei.
Cu desenul său realist Danil reuşeste să redea tot tragismul întâmplării respective şi să  transmită cititorilor emoţiile participanţilor la misiune.
Apărut abia anul trecut pe firmamentul benzii desenate româneşti, Daniel Danil se afirmă ca unul dintre cei mai talentaţi (şi rari) creatori de BD realistă de la noi. Cu siguranţă vom mai auzi despre acest artist!

Later edit. La cererea autorului, precizăm că această bandă desenată a fost trimisă la concursul organizat de Salonul BD Braşov.
Din păcate juriul  a considerat că escrocheria Caritas este un eveniment mai important în istoria ţării noastre decât jertfa supremă a unui militar român şi nu a premiat această lucrare foarte bine desenată.

Un comentariu:

Dodo Niţă spunea...

Un cititor anonim a trimis un comentariu negativ la adresa lucrării lui Daniel Danil.
Dacă ar fi argumentat afirmaţia sa şi nu ar fi fost atât de laş încât să se ascundă sub protecţia anonimatului, poate că aş fi publicat comentariul său dar, aşa cum am anunţat demult, nu mai reproduc aici inepţiile unor indivizi laşi şi frustraţi, cu siguranţă ciraci de-ai escrocilor Grăjdeanu şi Ciubotariu.

Pentru că tot am pomenit de Salonul BD de la Braşov, mi-aduc aminte că acum câţiva ani Grădeanu a trimis la Salonul BD de la Constanţa pe doamna aceea, care nici până astăzi nu am aflat dacă îi este mamă sau altceva şi care se prezintă când reporteriţă la Radio Bucureşti, când ziaristă la Gândacul de Colorado, când PR la Muzeul Municipiului Bucureşti. Ea a bătut atâta drum de la Bucureşti la Constanţa ca să pună un pix sub nasul invitaţilor şi organizatorilor salonului ca să-i întrebe de ce n-a fost invitat marele Grăjdeanu la salon.
Ulterior Grăjdeanu a afirmat pe forumul de discuţii al unui pensionar frustrat ca şi el că "Salonul de la Constanta este prost organizat pentru că nu l-a invitat pe el şi pe Ciubotariu".

Astăzi pot să afirm cu tărie, în calitatea mea de istoric şi critic al benzii desenate de peste 30 de ani că Salonul BD de la Braşov, care îl plăteşte pe Ciubotariu să facă expoziţie cu planşele furate de la autori şi pe mâzgălitorul Grăjdeanu să deseneze afişul manifestării, când în România trăiesc uriaşi creatori de benzi desenate istorice precum Puiu Manu, Valentin Tănase, Albin Stănescu, (care în plus au desenat şi sute de afişe la viaţa lor)dar şi Adrian Barbu, Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, nu este altceva decât o escrocherie pe bani publici, iar organizatorii săi sunt fie nişte incompetenţi habarnişti, fie complici - conştienţi sau inconştienţi - ai impostorului Grăjdeanu.
Şi apropo, chiar mă mir cum de Grăjdeanu nu i-a invitat la salon şi pe pornografii de la Jumătatea Plină, ca să fie panoplia completă.
Ruşine organizatorilor!